Savjeti: Ne dozvolite da vam se obaveze gomilaju

Želite da završite sve obaveze vezane za fakultet, da ispratite predavanja u stopu, ali da istovremeno ne propustite ni provod sa prijateljima? Evo nekoliko savjeta koje preporučuju eksperti za upravljanje vremenom.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Početak semestra obično podrazumijeva obećanje da ćemo redovno posjećivati predavanja, voditi bilješke, redovno učiti i pisati seminarske radove, kao i da ćemo revnosno izlaziti na sve kolokvijume i ispite. Previše obećanja za samo jedan semestar, ili ipak ne?

Advertisements

Sve su ovo dobronamjerna obećanja samome sebi, koja će vrlo lako biti zaboravljena i potisnuta prvom prilikom kada krene sezona studentskih provoda sa društvom. Može biti veoma teško ispratiti taj ritam i u isto vrijeme održati bar neka od datih obećanja.

Zato, prije svega, postarajte se da napravite dobar plan koji će vas držati na pravom putu jednom kada krene semestar.

Napravite plan na papiru

Potrebno je da imate pregledan plan i da razumijete šta se od vas tačno zahtijeva za određeni predmet – prisustvo na predavanjima i vježbama, pisanje seminarskih radova, aktivnost na času, rokovi za predaju radova; sve to zabilježite u vaš plan pripreme i polaganja ispita iz tog predmeta. Na taj način imaćete pregledan plan zahtjeva koje morate ispuniti prije nego što izađete na završni ispit.

Kako ne biste nešto propustili, napravite i kalendar najvažnijih događaja koje ne želite da propustite, rođendani najbližih prijatelja, žurke i koncerti, festivali… Na taj način možete unaprijed planirati svoje vrijeme i neće vam se dogoditi da budete primorani da propustite neki značajan datum, niti da vam nedostaje vrijeme da završite seminarski ili da se spremite za ispit na primjer.

Iako svi danas koristimo kalendare, kao i podsjetnike i planere na mobilnom telefonu ili računaru, pokušajte da ipak napravite plan na papiru koji možete okačiti iznad radnog stola ili ga držati na stolu. Pitate se zašto? Kada napravite plan aktivnosti na papiru imate pred sobom čitav mjesec ili čak i godinu pregledno definisanu sa svim aktivnostima i zadacima koje morate obaviti. Na taj način će vam biti lakše da sagledate potencijalne probleme, mogućnost da vam nedostaje vremena ili slično.

Vrijeme za “igru” i učenje

Jednom kada imate pregledan plan aktivnosti koje morate ispuniti potrebno je da napravite i dobar raspored vremena, kako se ne bi desilo da za neku aktivnost potrošite previše vremena što će ići na štetu drugog zadatka ili pak slobodnog vremena. Najlakše je da organizujete svoj dan u radne sate. Odredite vrijeme za rad i slobodno vrijeme nakon toga. Na taj način stičete rutinu koja će vam olakšati da se svakodnevno posvetite učenju i fakultetskim obavezama. Kao i kada biste bili na poslu, ponekad ćete morati da radite prekovremeno naročito pred ispite i kolokvijume, dok ćete imati “sporije” dane kada ćete moći malo više da se opustite.

Pitanje je kako da odredite vrijeme za rad i vrijeme za igru. Svi mi imamo biološki sat protiv koga se ne možemo boriti. Razmislite kada u toku dana imate najviše snage i kada pretpostavljate da ćete biti najproduktivniji. Ujutro kad ustanete da li se osjećate puni energije ili jedva možete da otvorite oči? Neka vam to budu uputstva za određivanje pravog vremena za učenje i za odmaranje.

Pravilo jedan i po

Advertisements

Vrlo često može biti jako teško da sa preciznošću odredite koliko će vam vremena biti potrebno za obavljanje određene aktivnosti. To ne znači da smo loši u procjenama, nego nekada ne možemo iskalkulisati sve faktore kao što su odložena predavanja, poteškoće u pronalasku materijala za učenje, prehlada…

Kako biste obezbijedili sebi dovoljno vremena, procijenite najbolje što možete koliko će vam vremena biti potrebno, a zatim na to vrijeme dodajte još polovinu procjenjenog vremena kako biste bili sigurni da ste sebi obezbijedili dovoljan vremenski period. To vrijeme zabilježite u svoj planer.

Nakon toga, potrudite se da mjerite vrijeme koje vam je potrebno za tu aktivnost kako biste ubuduće preciznije mogli da odredite tajming.

Razložite vrijeme za učenje i vježbajte koncentraciju

Dokazano je da naša pažnja ne može da traje satima bez prestanka. Biti skoncentrisan na jedan zadatak 8-10 sati u kontinuitetu je nemoguće i šta više štetno je.

Razložite vrijeme za učenje na intervale. Ukoliko imate problema sa koncentracijom pokušajte sa manjim periodima i produžavajte vrijeme učenja postepeno. Na taj način vježbate svoju koncentraciju. Svake nedjelje dodajte po 5-10 minuta na jednu etapu učenja i provjerite da li možete da se izborite sa dodatnom koncentracijom.

Održite obećanja

Napravili ste plan, odredili ste tajming za učenje, sada je bitno da se tog plana pridržavate i da održite obećanje dato sebi da ćete ispuniti plan. Ukoliko vam je potreban mali podstrek, pokušajte sa malim nagradama. Nakon svakog uspješno završenog zadatka nagradite sebe nekim poklonom – odgledajte epizodu omiljene serije, pojedite parče torte, izađite sa društvom na piće, idite u bioskop… Ali ako ste obećali sebi da ćete se nagraditi nakon uspješno završenog zadatka, nikako ne smijete preskočiti tu nagradu i ubijediti sebe da vam ona nije potrebna. Držite se obećanja!

Produktivnost 2.0

Zašto ne bismo iskoristili sve prednosti interneta i aplikacija koje nam stoje na raspolaganju? Ove aplikacije i programi mogu vam pomoći da realizujete svoj plan:

  • Blokirajte određene sajtove zbog kojih vrlo često gubite vrijeme na internet – Cold Turkey i Self Control.
  • Tomighty je besplatan tajmer za desktop računar koji će vam pomoći ukoliko se odlučite za Pomodoro tehniku.
  • Alat za pravljenje to-do listi Remember The Milk omogućava vam da napravite listu prioritetnih zadataka, da postavite rokove za izvršenje i steknete uvid u to šta treba da uradite.
  • Dropbox – USB na cloud-u! Ukoliko često zaboravljate fleš, Dropbox je rješenje za vas. Ali i mnogo više od toga. Kada jednom upload-ujete fajl sa svog kompjutera na Dropbox, možete mu pristupiti u svakom trenutku pomoću drugog računara, mobilnog telefona ili tableta. Ovo je vrlo korisna alatka i za snimanje kopija radova, u slučaju da vam se kompjuter pokvari ili mu padne sistem.
  • Evernote – odličan je pri izradi radova budući da možete koristiti Evernote web clipper da pratite on line izvore (web sajtove, žurnale ili elektronske knjige). Organizacija uz Evernote je lakša budući da nećete imati gomilu papira ispred sebe.
  • Open Office – odlična zamjena za Microsoft Office
  • MyStudyLife – je dodatak za Chrome. Besplatni online planer za studente dizajniran kako bi vam olakšao planiranje svakodnevnih aktivnosti. My Study Life vam omogućava da aplikaciji pristupite u svakom trenutku, a nudi vam više od jednostavnog planera. U ovu aplikaciju možete unijeti raspored časova i ispita, kao i sve dodatne informacije vezane za časove i polaganje ispita. Ova aplikacija je besplatna i dostupna je na Chrome Web Store)
  • Snap2PDF – zahvaljujući ovoj aplikaciji možete slikati stranicu udžbenika i konvertovati sliku u PDF. Ova veoma korisna aplikacija dostupna je za Android i iPhone.

(Studentski život)