Sarajevska studentica Amina Musić dobila nagradu na Zagreb Design Weeku

Studentica Amina je dobila nagradu za studentski projekt, za svoj rad Makino.


studentica amina

Amina Musić, studentica treće godine Akademije likovnih umjetnosti nagrađena je na međunarodnom festivalu Zagreb Design Week u Hrvatskoj.

Dobila je nagradu za studentski projekt, za svoj rad Makino. To je ogrtač koji je nastao u okviru nastave na Unikatnom oblikovanju I, na Odsjeku produkt dizajn, pod mentorstvom doc. mr. Nataše Perković.

Amina je ogrtač razvila kao odgovor na temu estetizacije pandemijske svakodnevnice i podizanja učestalog boravka u domu na razinu estetskog iskustva. Eksperimentisala je s merino vunom, odnosom bodova i kroja, mekoćom i pokretom, te je konačni ogrtač izvela radeći zajedno sa svojom majkom u njihovoj porodičnoj kući u starom dijelu Sarajeva.

Akademija likovnih umjetnosti: Ogrtač Makino, nagrađeni rad Amine Musić
Akademija likovnih umjetnosti: Ogrtač Makino, nagrađeni rad Amine Musić

 – Kimono je prepoznatljiv tradicionalni odjevni predmet koji nema džepove, te se osobni predmeti stavljaju u rukave. Vrlo je bitno da je udoban, budući da se većina aktivnosti odvija na podu. Naznake socijalnog statusa, osobnog identiteta i kulturološke delikatnosti su izražene kroz boju i uzorak tkanine. Okrenula sam se istraživanju anterije, starinske haljine sa dubokim izrezom na grudima i dugim napred otvorenim rukavima, prisutne u bosansko-hercegovačkoj tradiciji. Vrativši se na postavljeni moodboard uvidjela sam da će navedeni podaci savršeno da se uklope u četiri riječi kojima bi najbolje opisala svoje afinitite: prirodno, slobodno, magično i praktično. Željela sam stvoriti produkt koji će spajati moj odnos prema intimnosti, melanholiji, osjećaju lakoće, organske kvalitete i ručne izrade. Iz svega toga rodila se ideja unikatnog kućnog ogrtača koji će posjedovati kvalitete kimona, anterije i kaftana, koji će isplesti moja majka, što projektu daje notu ličnog i magičnog, napisala je autorica u opisu rada, piše Radiosarajevo.ba.

Ovogodišnji Zagreb Design Week održan je od 21. do 26. septembra, a tema izložbe bila je otpornost.

Radovi studentica i studenata Naide Aganović, Segmedine Bečirović, Dženana Ćosića, Manuele Kujundžić, Amine Pilav, Ajle Pustahija i Nency Zovko također su selektovani za izložbu studentskih radova i predstavljeni publici, saopćeno je sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.