Saradnja dva univerziteta – ulaganje u budućnost društva

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Jelena Krunić sastali su se danas kako bi simbolično obilježili početak saradnje u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.


Zajednicka fotografija

Potpisivanjem Ugovora sa Univerzitetom u Sarajevu, te Memoranduma o razumijevanju s Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, počela je saradnja u okviru koje će profesori i studenti sa ova dva univerziteta zajednički organizovati radionice i istraživanja o izgradnji mira, povjerenja, tolerancije, jačanju društvene kohezije te drugim procesima koji doprinose pomirenju u našoj zemlji.

– Ove aktivnosti mi uvijek probude nadu da smo na dobrom putu da našim studentima pružimo dodatnu podršku, kazao je prof. dr. Rifat Škrijelj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

On je izrazio zahvalnost Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i USAID-ovom projektu PRO-Budućnost na dugogodišnjoj saradnji i volji da zajednički rade velike i važne stvari, ističući koliko je u radu značajna podrška kako akademske, tako i šire zajednice.

Potpisivanje

Prof. dr. Jelena Krunić je istakla da institucije ugled grade kroz sporazume sa drugim univerzitetima ali i predstavnicima neakademske zajednice, dodajući da su univerziteti često okrenuti međunarodnim razmjenama, a da je izuzetno važno da se okreću i jačanju međusobnih veza.

– Ovo će biti dobra prilika da naši profesori i studenti razmijene znanja i iskustva, da usvojimo dobre prakse, da se povezuju mladi i da stvaramo podsticajno okruženje za njihov lični i profesionalni razvoj, te da, kada završe studij, ova znanja dalje prenose, kazala je prof. dr. Krunić.

Saradnju je pozdravila i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Aleksandra Nikolić, istaknuvši da je potrebno motivisati mlade da rade na sebi.

– Trebamo raditi na otvaranju mogućnosti, jačanju kapaciteta, okretanju produktivnim i inovativnim politikama koje trebaju da ojačaju mlade da grade svoju budućnost, a time i društvo. Ovo jeste jedna od takvih prilika i nadam se da ćemo imati dobre rezultate, kazala je Nikolić.

Iz USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima, su naveli da rado podržavaju projekte koji doprinose jačanju međusobnih odnosa mladih, ali i institucionalnoj saradnji univerziteta.

– Samo kroz kontinuiran i zajednički rad možemo osigurati sretnije studente koji će dalje vraćati i samoj zajednici koja je ulagala u njih. Kroz ovaj projekat studenti će imati priliku razvijati vještine izgradnje mira, kritičkog mišljenja i otvaranja dijaloga koji će im umnogome koristiti kao budućim pokretačima promjena u društvu, kazali su predstavnici projekta PRO-Budućnost.