Samo jedan fakultet Univerziteta u Banjaluci u junskom roku popunio kvotu upisa

Fakulteti za stomatologiju, pravo, arhitekturu ili za IT sektor nisu uspjeli da popune kvote za upis studenata u prvom junskom roku, ali ovaj fakultet je to uspio.


Foto: FBUBL
Foto: FBUBL

Samo je jedan fakultet od 18, koliko ih ima u sastavu Univerziteta u Banjaluci, to uspio, a to je Fakultet bezbjednosnih nauka. Taj fakultet je već u junu popunio cijelu kvotu od 130 studenata, a bilo je prijavljeno 180 kandidata.

Iz godine u godinu sve je veći interes mladih za školovanje za “bezbjednjake”, a iz uprave fakulteta kažu, za Novosti.rs, da planiraju, ako bude moguće, povećanje broja upisanih studenata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Predrag Ćeranić, dekan Fakultet za bezbjednosne nauke UBL kaže da je očigledno bezbijednost postala posljednjih godina veoma atraktivna za mlade i da se trend nastavlja.

– Pomažu nam i serije poput “Državni službenik” i “Močvara”. One su odlične reklame za fakultet bezbijednosti. Pored toga, svima koji završe naš fakultet pruža se široka lepeza poslova gdje mogu da rade. Nisu to više klasični poslovi u policiji već su pokriveni poslovi u svim bezbednosnim i obaveštajnim agencijama, ali i javni i privatni sektor, kaže Ćeranić.

On otkriva i da fakultet ima odličnu saradnju sa fakultetima u Srbiji, a u planu je saradnja sa sličnim fakultetima u Rusiji.

– Razvijamo zajednički studijski program drugog ciklusa na temu ekološka bezbijednost sa Fakultetom bezbijednosti moskovskog državnog oblasnog Univerziteta. Ugovor je pred potpisom. Naši studenti će ići u Rusiju na studije i obratno. To će biti od naredne akademske godine, pojašnjava Ćeranić.

Studenti Fakuleta bezbjednosnih nauka u Banjaluci kažu da su prezadovoljni uslovima studiranja i znanjem koje dobijaju od profesora.

Petar Marić iz Banjaluke jedan je od studenata kaže da ovaj fakultet pruža perspektivu i širok dijapazon zanimanja.

– Pričao sam o budućnosti sa roditeljima i tako sam se i odlučio za studiranje bezbijednosti. Očekujem i da ću lako pronaći posao, kaže Petar.

Njegov kolega Duško Baškalo iz Nove Topole kaže da se od malih nogu zanimao za bezbijednost i obavještajni rad, kao i da ga je bukvalno sve interesovalo oko bezbijednosti.

– Kad samo završio srednju školu samo sa gledao kako da upišem bezbijednost. Plan mi je da ostanem u RS-u da ovdje radim da pomognem da budemo svi bezbjedniji. Znanje koje stičemo na fakultetu je ogromno. I tek sam na fakultetu shvatio koliko je širok pojam bezbijednosti, kaže Duško i dodaje da mu diploma ovog fakultet otvara mnoga vrata od civilnog sektora do javnog.

Zvanje na kraju studija

Nastava na Fakultetu se izvodi na studijskom programu “Bezbijednost i kriminalistika (240 ECTS)”, a izlazni profil koji se stiče završetkom studija je – diplomirani pravnik bezbijednosti i kriminalistike.

Iskusni kadar

Dekan Predrag Ćeranić kaže da su za katedrom iskusni bezbjednjaci, ali i provjereni profesori.

– Imamo među profesorima goste iz Beograda uz našu ekipu iz Banjaluke, a tu su i ljudi koji su prošli bezbjedonosni sektor, a sada su profesori, pojašnjava Ćeranić.