Borba sa ispitima: Ovih pet namirnica potiču poboljšanje pamćenja
S obzirom na to da su ispitni rokovi sve bliže, studenti tragaju za najjednostavnijim načinom pripreme ispita.
Na petom mjestu nalazi se kurkuma. Konzumiranje hrane koja sadrži kurkumu može poboljšati pamćenje. Kurkuma je začin koji sadrži kurkumin, prirodni antioksidans sa protuupalnim svojstvima.
Na četvrtom mjestu je tamna čokolada. Tamna čokolada se pokazala kao odličan izbor u toku ispitnih rokova jer sadrži flavonoide koji poboljšavaju protok krvi u mozak, te poboljšavaju pamćenje.
Treće mjesto pripalo je borovnicama. One su bogate antioksidansima koje pomažu u poboljšanju kognitivnih funkcija.
Na drugom mjestu jesu orasi. Također su bogati antioksidansima kao i vitaminima i mineralima, uključujući vitamin E i omega-3 masne kiseline.
I na prvom mjestu nalazi se losos. Losos sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, posebno DHA, a one su ključne za zdrav razvoj i funkciju mozga.
Naravno, prehrana nije jedini faktor koji utječe na pamćenje. Pored pravile ishrane, preporučuje se redovno vježbanje, dovoljna količina sna i smanjenje stresa. Ukoliko ovo nije vaša standardna rutina u prehrani, posavjetujte se sa nutricionistom ili doktorom, jer ova hrana nema isti učinak za svaku osobu.
STUDOMAT.BA