RS: Objavljeni konkursi za upis studenata na državnim univerzitetima

Budući studenti koji su ove godine završili srednju školu mogu da počnu sa pripremom dokumentacije za upis na fakultete na državnim univerzitetima u Republici Srpskoj, s obzirom na to da je konkurs za upis otvoren i da će trajati od 17. do 27. juna.


zgrada vlade RS cover

Budući studenti koji su ove godine završili srednju školu mogu da počnu sa pripremom dokumentacije za upis na fakultete na državnim univerzitetima u Republici Srpskoj, s obzirom na to da je konkurs za upis otvoren i da će trajati od 17. do 27. juna.

Advertisements

Mjesta ima za 7.249 redovnih i vanrednih studenata, a polaganje prijemnih ispita je 30. juna, dok će rezultati biti objavljeni 4. jula, prenose Nezavisne novine.

Inače, najviše mjesta na Banjalučkom univerzitetu otvoreno je na Pravnom fakultetu, i to 350, zatim na Filozofskom, gdje je na šest smjerova otvoreno 345 mjesta za buduće studente, te na Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje će priliku za studije dobiti po 340 studenata.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, najviše mjesta otvoreno je na Filozofskom fakultetu u Palama, gdje će priliku da izučava 17 smjerova dobiti 588 studenata, kao i na Ekonomskom fakultetu, gdje je otvoreno 330 mjesta.

Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči ima u planu upis 150 studenata, Visoka medicinska škola u Prijedoru 280, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju ukupno 70 studenata.

Školovanje o trošku države biće obezbijeđeno za 2.765 studenata, dok pomoć kroz sufinansiranje može očekivati njih 3.326.

Advertisements

– Prijavljivanje kandidata u drugom upisnom roku, koji će sprovesti organizacione jedinice visokoškolskih ustanova koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata, trajaće od 25. do 29. avgusta, dok će kvalifikacioni ispit biti održan 1. septembra, a rezultati objavljeni 5. septembra, navodi se u konkursu.

Podsjećamo, prije objavljivanja konkursa prethodio je niz sastanaka na relaciji dva javna univerziteta – Ministarstvo prosvjete i kulture, ali i poslodavaca, kako bi upisna politika bila usklađena sa tržištem rada i njegovim potrebama.

Pojedini fakulteti bili su nerealni u svojim zahtjevima pa su predlagali upis zanimanja za kojima na Zavodu za zapošljavanje ne postoji gotovo nikakva potražnja, a to su prije svega profesori fizičkog vaspitanja, pravnici, ekonomisti i učitelji.

S druge strane, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najveći deficit kada je prosvjeta u pitanju je profesora fizike i matematike, pa je konkursom otvoreno 235 mjesta za studente koji se odluče za ove pozive.

Također, konkursi za većinu privatnih univerziteta i fakulteta već su objavljeni.

(Nezavisne.com)