Rektor Univerziteta u Zenici komentarisao Webometricsovu skalu: Osnažiti indikatore preglednosti i vidljivosti

"Neke stvari u pogledu domene unze.ba morat ćemo promijeniti kako bismo ojačali gledanost sa svih članica-fakulteta," poručuje rektor.


unze 1
Foto: Zenicainfo.ba

Stranica Webometrics koja se bavi rangiranjem svjetskih univerziteta izdala je januarsku listu najboljih svjetskih univerziteta.

Univerziteti su rangirani prema tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost. Na listi je rangirano i 46 univerziteta i visokih škola iz Bosne i Hercegovine. Univerzitet u Zenici je na 9. mjestu kada su u pitanju BH univerziteti, a na svjetskoj rang listi je na 5.599 mjestu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Na osnovu uvida uticaja indikatora na rangiranje Webometricsa, najveće učešće, 50 posto čini vidljivost i posjećenost univerzitetske web stranice, a potom citiranost članaka i objavljenih radova, ukazuje prof. dr. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Webometrics: Pogledajte na kojem mjestu se nalaze državni, a na kojem privatni univerziteti u BiH

 – Stoga ćemo neke stvari u pogledu domene unze.ba morati promijeniti kako bismo ojačali gledanost sa svih članica-fakulteta i s druge strane, imamo problem da svi naši nastavnici i saradnici nisu registrovani na elektronskim stranicama što znatno umanjuje kvalitet naučno-istraživačkog rada, bar u prikazu radova na Webometricsu, istakao je rektor Duraković, prenosi Zenicainfo.ba.

Najbolje mjesto na najnovijoj listi Webometricsa je zauzeo Univerzitet u Sarajevu, koji se nalazi na 1.593. mjestu najboljih univerziteta u svijetu ili unutar 5,1 posto. Što se tiče rangiranja za Evropu od 6.037 univerziteta, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 599. mjestu.

Drugi najbolji univerzitet iz Bosne i Hercegovine je Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji je rangiran kao 3180., zatim Internacionalni Univerzitet Sarajevo na 3753. mjestu i Univerzitet u Banjoj Luci na 1864. mjestu. Od domaćih univerziteta, Univerzitet u Tuzli je 3913. u svijetu, Internacionalni BURCH Univerzitet je 4206, Sveučilište u Mostaru je 4316. Iz bliže regije, Univerzitet u Beogradu je 443. u svijetu, Univerzitet u Zagrebu 565., Univerzitet Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju je 1526., a Univerzitet Crne Gore je 1998.

Najbolji univerzitet na svijetu je američki Harvard, zatim Stanford, MIT, Berkeley, a na petom mjestu je britanski Oxford.