Webometrics: Pogledajte na kojem mjestu se nalaze državni, a na kojem privatni univerziteti u BiH

Koje mjesto zauzimaju univerziteti u BiH na najpoznatijoj skali za rangiranje univerziteta?


indeks
Foto: Facebook

U januarskom izdanju Webometricsovog rangiranja Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1593. mjestu na svjetskoj listi u poretku više od 31 hiljade univerziteta koji su obuhvaćeni skriningom po tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 5,1% svih univerziteta na ovoj listi. To Univerzitet u Sarajevu čini najbolje rangiranim univerzitetom u BiH.

Prvi na listi u svijetu prema ovoj rang ljestvici su Univerzitet Harward, Univerzitet Stanford i Massachusetts institut za tehnologiju, dok u Evropi listu predvode Univerzitet Oxford, Cambridge i UCL University college u Londonu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon Univerziteta u Sarajevu, sljedeći najbolje rangirani univerzitet u BiH je iz manjeg BH entiteta. Riječ je o Univerzitetu u Istočnom Sarajevu koji na Webometricsovoj ljestvici zauzima 3180. mjesto.

Zanimljivo je da i treće mjesto zauzima univerzitet koji se nalazi u glavnom gradu BiH. Riječ je o Internacionalnom univerzitetu Sarajevo koji se nalazi na 3750. mjestu.

Univerzitet u Banjaluci zauzima četvrto, a Univerzitet u Tuzli peto mjesto u državi, a u svijetu su na 3864. i 3913. mjestu. Univerziteti u Mostaru, Bihaću i Zenici zauzimaju sedmo, osmo i deveto mjesto u BiH.

Treba napomenuti da se Internacionalni BURCH univerzitet, Evropski univerzitet Brčko, Evropski univerzitet Kallos Tuzla, kao i Sarajevo School of Science & Technology nalaze ispred državnog fakulteta Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru.

Kako su rangirani ostali univerziteti u BiH, pogledajte u foto-galeriji:

webometrics 3