Ministar Budimir: RS prepoznala vrijednosti najboljih studenata

"Moja glavna misija je unaprjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, da pokažemo da smo sposobni da pravimo vrhunske kadrove," naglasio je Budimir.


rs studenti stipendije

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Željko Budimir izjavio je da najbolji studenti predstavljaju perspektivu i budućnost RS koja je prepoznala njihove kvalitete i vrijednosti.

Nakon potpisivanja ugovora sa studentima koji će u akademskoj 2022/23. godini biti stipendirani iz Fonda „Dr Milan Jelić“, Budimir je naveo da je ove godine 130 studenata na prvom ciklusu koji studiraju u zemlji i inostranstvu, šest studenata na drugom ciklusu master studija i 11 studenata na trećem ciklusu u zemlji i inostranstvu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Ovo su naši najbolji studenti, perspektiva i budućnost RS. Ljudi koji će se, nadam se, vratiti u Srpsku da pomognu svome društvu, rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, stipendirani studenti su svojim znanjem pokazali zavidne kvalitete, ali i patriotsku dužnost prema domovini.

Budimir je podsjetio da su u narednom periodu prioriteti resornog ministarstva da najbolji studenti dobiju šansu da se bave naukom.

 – Moja glavna misija je unaprjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, da pokažemo da smo sposobni da pravimo vrhunske kadrove, a Fond `Dr Milan Jelić` pokazuje da naši univerziteti imaju ozbiljne rezultate, naglasio je Budimir, te dodao da je zbog ovoga RS izuzetno ponosna.

Stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ i student trećeg ciklusa studija Univerziteta u Mariboru Nemanja Jalić, sa prosjekom 10 i 15 objavljenih naučnih radova, naveo je da mu stipendija predstavlja finansijsku podršku, ali i moralnu satisfakciju.

 – Naša Republika je prepoznala moj dugogodišnji rad. Zbog toga zahvaljujem predsjedniku Vlade Srpske i resornom ministru što su prepoznali ovaj vid podrške koji je jako važan za domaće studente, rekao je Jalić.

On je dodao da nema namjeru da se zaposli u inostranstvu, te da bi uvijek ostao u RS.

Student doktorskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i master studija istorije na banjalučkom Filozofskom fakultetu Marko Romić kaže da je velika čast kada se dobije finansijska podrška otadžbine.

 – Pomoć nas obavezuje da radimo bolje i više i predstavlja ne samo finansijsku podršku, nego i ozbiljan izvor prihoda kako bih finansirao doktorske disertacije i buduća naučna istraživanja, poručio je Romić, javlja Srna.

Student drugog ciklusa studija na banjalučkom Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Vladan Janković je rekao da već tri puta dobija stipendiju „Dr Milan Jelić“, što je velika čast.

 – Trenutno nisam zaposlen, ali planiram da ostanem u RS i da se ovdje angažujem, izgradim i to mi je prioritet. Hvala Vladi RS-a što cijeni naš rad i trud, naveo je Janković.

Od nastanka ideje o stipendiranju putem Fonda „Dr Milan Jelić“ dodijeljene su ukupno 2.642 godišnje stipendije studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj, BiH i u inostranstvu, u ukupnom iznosu većem od 12,8 miliona KM.

Godišnji grant za dodjelu stipendija studentima iz Fonda „Dr Milan Jelić“ iznosi 750.000 KM.