Redovna zdravstvena zaštita za studente iz RS-a u Srbiji

U Srbiji trenutno studira više od 15.000 studenata iz RS-a.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Predsjednik Udruženja studenata iz RS-a u Srbiji Dejan Pudar izjavio je da je preduslov da se studenti iz RS-a redovno liječe u Srbiji taj da posjeduju INO 1 – obrazac /zdravstveni list za inostranog osiguranika/ koji izdaje Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Reagujući na pritužbe pojedinih studenata iz RS-a da im u nadležnim studenskim službama u okviru Beogradskog univerziteta nije pružana potrebna ljekarska pomoć već su upućeni u privatne ambulante, Pudar je rekao da se to desilo jer nisu posjedovali INO 1 obrazac koji im je neophodan za tu vrstu usluge kao i da je procijenjeno da im ne treba hitna intervencija.

Pudar je precizirao da studenti iz RS-a sa dvojnim državljanstvom taj obrazac dobijaju bez problema, dok je za one sa ličnom kartom RS-a potrebno da imaju prijavu boravišta i da se stoga javljaju komplikacije.

– Naši studenti mahom nemaju prijavljeno boravište. To stanodavac mora prijaviti i to se plaća. Zato većina i ne ide na taj korak jer je poprilično komplikovano, rekao je on.

Pudar je pojasnio da stanodavac mora da uzme potvrdu iz katastra da je stan koji izdaje njegov i da zajedno sa podstanarom – studentom odu u MUP i da ga prijavi.

– Na osnovu te prijave student koji nema državljanstvo dobija papir sa kojim ide u Republički fond za zdravstveno osiguranje i uz priloženi indeks dobija INO 1 obrazac. Većina studenata to izbjegava, jer neće da se podvrgnu tim koracima koji su relativno zahtjevni, ponovio je Pudar za Srnu.

On je rekao da studenti koji posjeduju obrazac ulaze u sistem liječenja, počevši od Studenske ambulante.

– Ako nije nadležna ambulanta dalje je nadležnost VMA u Beogradu ili Vojnu bolnicu na Petrovaradinu u Novom Sadu. Mi se liječimo po toj liniji kao vojska i nema nikakve diskriminacije, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko je nekom studentu iskrsao hitan zdravstveni problem, a nema INO 1 obrazac, on će biti zbrinut i biće mu pružena sva potrebna pomoć.

– Ako se to nekom desi, on može naknadno da izvadi INO 1 obrazac i da pokrije sve te troškove. Imali smo u praksi takve slučajeve i sve je bilo riješeno, rekao je Pudar.

On je naveo da u Srbiji trenutno studira više od 15.000 studenata iz RS-a, a da se u uslovima višecifrene inflacije i enormnog poskupljenja stanarina svako bori kako zna da opstane i završi započete studije.

On je rekao da su studentima dragocjene stipednije koje im obezbjeđuju lokalne samouprave i Fondacija “Milan Јelić” i da se veliki broj njih po završenom školovanju želi vratiti u RS.

– Značajnu ulogu u povratku moraju da imaju i država i lokalna samouprava. Bijeljina je dobar primjer, ima dosta IT – firmi koje rade za neke strane kompanije, ali ljudi tu rade, troše novac, doprinose razvoju Bijeljine i RS, rekao je Pudar.