Prvi regionalni “Startup Accelerator”: Dolaze stručnjaci iz cijelog svijeta

Sarajevski tehnološki park HUB 387 postaje prepoznatljiv i konkurentan na svjetskom IT tržištu. U glavni grad BiH stižu stručnjaci iz čuvene Silikonske doline koji će kao mentori biti uključeni u prvi regionalni tzv. Startup Accelerator program.


Foto: YEP
Foto: YEP

Sarajevski tehnološki park HUB 387 postaje prepoznatljiv i konkurentan na svjetskom IT tržištu. U glavni grad BiH stižu stručnjaci iz čuvene “Silikonske doline” koji će kao mentori biti uključeni u prvi regionalni tzv. “Startup Accelerator” program.

Advertisements

HUB 387 pokrenuo je pionirski projekt u regiji, s ambicioznim ciljem da za 18 mjeseci kreiraju četiri samoodržive tehnološke kompanije koje će biti konkurentne na svjetskom tržištu, prenosi portal Biznis.ba.

– Nadamo se da ćemo ovim projektom pomoći ljudima u potrazi za boljim poslom, našim kompanijama u potrazi za kadrom, a cijeloj BiH u jačanju IT industrije, izjavio je Marketing Manager HUB387 Kenan Salihbegović.

Cilj Academy387 je stvaranje edukativne platforme koja će kroz intenzivne i praktično orijentirane kurseve prenositi znanja i vještine neophodne da bi domaći IT profesionalci uspjeli na globalnom tržištu.

Predavače će činiti dokazani stručnjaci iz cijelog svijeta, iz različitih oblasti relevantnih za IT biznis.

Advertisements

– Cilj nam je u najkraćem roku osposobiti osoblje za konstantne izazove koje nameće oblast informacionih tehnologija, te učiniti ih kompetitivnim na tržištu rada, ističe Ceco Gaković, HUB387.

U septembru počinje s radom “NEST71 Accelerator Programme” u koji će biti uključeni najbolji developeri, kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Selekcija programerskih timova obavljat će se kroz uzbudljiv 48-satni događaj “Hackathon 4 Startups”.

Pobjednički timovi ovog svojevrsnog tehnološkog višeboja, dobiti će inicijalnu investiciju za osamnaest mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silicon Valleya, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar.

HUB387 je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013. godine, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

(Biznis.ba/Fena)