Konkurs za Regionalnu školu tranzicione pravde

Fond za humanitarno pravo objavljuje konkurs za upis treće generacije studenata Regionalne škole tranzicione pravde.


fond za humanitarno pravo

Fond za humanitarno pravo objavljuje konkurs za upis treće generacije studenata Regionalne škole tranzicione pravde.

Regionalna škola tranzicione pravde je desetodnevni program neformalnog obrazovanja o instrumentima za suočavanje sa prošlošću. Polaznici Škole slušaće predavanja o utvrđenim činjenicama na sudskim procesima pred Haškim tribunalom i nacionalnim suđenjima za ratne zločine, vansudskim mehanizmima za utvrđivanje činjenica o zločinima iz prošlosti, pravu žrtava kršenja ljudskih prava na reparacije i doprinosu arhiva i medija u utvrđivanju istine i odgovornosti, kulturi i sukobu sjećanja i procesu pomirenja u post-konfliktnim društvima.

Pored toga, studenti će imati prilike da razgovaraju o procesima napretka primjene strategija tranzicione pravde u Bosni i Hercegovini, Kosovu* i Srbiji sa stručnjacima iz ovih zemalja. U okviru Škole predviđene su posjete mjestima stradanja u BiH, Kosovu i Srbiji.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti završnih godina i post-diplomskih studija univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, članovi političkih partija, aktivisti organizacija civilnog društva i mladi profesionalci zaposleni u državnoj upravi.

Rok za prijave je 20.09.2014. godine.

Za više informacija posjetite ovdje.

(yep.ba)