Fond za humanitarno pravo objavljuje konkurs za upis treće generacije studenata Regionalne škole tranzicione pravde.

Regionalna škola tranzicione pravde je desetodnevni program neformalnog obrazovanja o instrumentima za suočavanje sa prošlošću. Polaznici Škole slušaće predavanja o utvrđenim činjenicama na sudskim procesima pred Haškim tribunalom i nacionalnim suđenjima za ratne zločine, vansudskim mehanizmima za utvrđivanje činjenica o zločinima iz prošlosti, pravu žrtava kršenja ljudskih prava na reparacije i doprinosu arhiva i medija u utvrđivanju istine i odgovornosti, kulturi i sukobu sjećanja i procesu pomirenja u post-konfliktnim društvima.

Pored toga, studenti će imati prilike da razgovaraju o procesima napretka primjene strategija tranzicione pravde u Bosni i Hercegovini, Kosovu* i Srbiji sa stručnjacima iz ovih zemalja. U okviru Škole predviđene su posjete mjestima stradanja u BiH, Kosovu i Srbiji.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti završnih godina i post-diplomskih studija univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, članovi političkih partija, aktivisti organizacija civilnog društva i mladi profesionalci zaposleni u državnoj upravi.

Rok za prijave je 20.09.2014. godine.

Za više informacija posjetite ovdje.

(yep.ba)