Provedi ljeto drugačije: Poziv mladima na omladinsku razmjenu

Pozivaju se mladi iz Bosne i Hercegovine da se prijave za razmjenu mladih 'Don't dream it - be it'. Broj mjesta za mlade iz BiH je ograničen. Prednost imaju mladi koji su već sudjelovali u PRONI aktivnostima.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prijava treba sadržavati pismo motivacije i osnovne KONTAKT podatke o vama. Prijave šaljite na email pronievs@gmail.com.

ROK za slanje prijava je 20.7.2014. do 17.00h.

Predviđeno razdoblje provedbe same razmjene je od 17. do 26.08.2015. u Odmaralištu Crvenog križa u Rogoznici.

“Don't dream it – be it” zajednički je projekt mladih iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Rezultat je prošlogodišnje uspješne razmjene mladih iz ovih triju zemalja pod nazivom Connect, tijekom koje je uspostavljena kvalitetna suradnja Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Županja s organizacijama YMCA Srbija iz Bačkog Petrovca, te PRONI iz Brčkog. Mladi iz triju zemalja zajednički su osmislili temu i sadržaj razmjene, a s ciljem podizanja kvalitete života mladih, posebice mladih s manje mogućnosti. Želja nam je osnažiti mlade kako bi bolje raspolagali resursima u svojim zajednicama, te ih iskoristili za izgradnju vlastite budućnosti i kvalitetnijeg života, pružajući im mogućnost stjecanja dodatnih vještina i znanja na informalan, zabavan način.

Glavna tema projekta su zdravi stilovi života mladih. Osnovni cilj projekta je povećanje kvalitete života mladih, posebice mladih s manje mogućnosti.

Specifični ciljevi projekta su:

  1. stjecanje vještina i znanja u području zdravih stilova života (prehrana, tjelovježba, odgovorno spolno ponašanje, nenasilna komunikacija)
  2. doprinos u razvoju odgovornosti mladih prema zdravlju
  3. doprinos u razvoju prosocijalnih stavova i vrijednosti u mladih, samopoštovanja i samopouzdanja
  4. osvještavanje problema ovisnosti kod mladih
  5. međukulturalno učenje i širenje socijalne mreže i mreže međusobne potpore među mladima

Osnaživanjem mladih za usvajanje zdravih stilova života doprinosi se povećanju kvalitete njihova života. Usvajanjem znanja i vještina o zdravlju, prevenciji ovisnosti, reproduktivnom zdravlju, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, nenasilnoj komunikaciji, volontiranju kao važnom odabiru za mentalno zdravlje, sudionici postaju kompetentniji, sposobniji i spremniji živitjeti zdravije i kvalitetnije, ali i potaknuti ljude oko sebe da urade isto. Kroz neformalnu i informalnu edukaciju mladi imaju priliku učiti na zanimljiv, kreativan i moderan pristup obogaćen brojnim primjerima te vlastitim iskustvom, čime jačaju svoje životne vještine poput donošenja odluka, rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i komunikacijskih vještina. Želimo mladima proširiti njihove vidike, pružiti im mogućnost stjecanja novih iskustava i vještina, te ih povezati s drugim mladima, kako bi si izgradili mrežu društvene potpore i bili jedni drugima oslonac. Vjerujemo kako će im sudjelovanje u projektu uvelike pomoći u razvijanju zdravih stilova života, tolerancije prema različitostima, potaknuti učenje o drugim kulturama. Vjerujemo da je jedan od najboljih načina za društveno uključivanje, osnaživanje osjećaja zadovoljstva sobom i korisnosti, te stjecanje važnih vještina upravo volontiranje, koje želimo potaknuti u projektu, a koje ćemo promicati u našim zajednicama i nakon što projekt završi. U ovom projektu radit ćemo na promicanju pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja, kao i na jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada, kao jedne od vrijednosti Europske Unije, navode organizatori.

O sudionicima:

U projektu će sudjelovati ukupno 30 mladih sudionika (plus 6 voditelja) i to: 10 iz Hrvatske + 2 voditelja, 10 iz Srbije + 2 voditelja i 10 iz Bosne i Hercegovine + 2 voditelja. Svi sudionici u projektu će biti punoljetne mlade osobe u dobi od 18 do 29 godina.

Troškovi:

Ishranu, osvježenje i put od Brčkog do Rogoznice i natrag plaća organizator. Ukoliko izabrani sudionici iz BiH ne budu iz Brčkog, dužni su sami platiti sebi put od mjesta stanovanja do Brčkog i natrag.

(mladi.info)