Protiv inertnosti studenata uz pasivnost predstavnika studentskih organizacija?

Pasivnost omladine se već duži vremenski period predstavlja kao jedan od značajnijih problema našeg društva. Studenti, kao oni od kojih se očekuje najviše angažmana, aktivnosti i interesovanja, slika su i prilika tog problema.


pips

Pasivnost omladine se već duži vremenski period predstavlja kao jedan od značajnijih problema našeg društva. Studenti, kao oni od kojih se očekuje najviše angažmana, aktivnosti i interesovanja, slika su i prilika tog problema.

Piše: Ilma Aljović

pipsIako većina njih svesrdno kritikuje i žali se na trenutno stanje ne samo zemlje, nego posebno visokoobrazovnog sistema, studentskog standarda, prilika koje studenti (ne)imaju, ipak malo ko od njih se bori za svoja prava institucionalno, malo ko se pojavljuje na izborima predstavnika studentskih organizacija, a još je manje onih koji znaju šta npr. studentske asocijacije uopće mogu i rade.

Pravi izbor pravi student

Grupa studenata iz BiH koja je prepoznala ovaj problem, odlučila je kroz projekat  „Pravi izbor pravi student“ pokrenuti inicijativu sa idejom o promjeni načina izbora studentskih predstavnika kako bi se veći broj studenata uključio i pratio rad tih organizacija.

U sklopu projekta 3. juna 2013. godine organizovan je i Forum za predstavnike svih studentskih asocijacija Univerziteta u Sarajevu.

Teme Foruma o kojima se trebalo govoriti odnosile su se na prijedloge za izmjenu i dopunu statuta studentskih organizacija u dijelu načina izbora njihovih predstavnika, anketu koja je provedena među studentima Univerziteta u Sarajevu, koja pokazuje koliko studenti nisu upoznati sa djelovanjem studentskih organizacija uopće, te se trebala razviti diskusija o tome kako animirati studente, kakve projekte pokrenuti i kako se kvalitetnije boriti za realizaciju njihovih prava. Neodziv studenata u smislu izlazaka na izbore i rad u studentskim asocijacijama je direktna posljedica njihove nezainteresiranosti i neinformisanosti što dovodi i do slabijeg djelovanja samih organizacija, pa bi veći broj aktivnih studenata doprinio kvalitetu ne samo organizacija nego i studija, funkcionisanja fakulteta i na kraju razvoju demokratije.

Sve studentske asocijacije UNSA su bile pozvane. Devet ih je potvrdilo svoj dolazak. Očekivale su se mlade, perspektivne kolege, budući lideri spremni za rješavanje problema i žustru borbu protiv indolentnosti onih koji bi trebali da glasaju za njih, da izgrade njihov legitimitet, da im se obraćaju i zajedno s njima rade.

Na kraju, na Forumu su prisustvovali samo predstavnici Ascocijacije studenata  Fakulteta političkih nauka „SPONA“, koji su ovaj Projekat podržavali od samog početka.

Cjelokupno iskustvo projektnog tima PIPS sa studentima naveo nas je na postavljanje pitanja poput onog da li nekim studentima jednostavno odgovara da budu izabrani u rukovodstvo studentskih organizacija od strane dva-tri studenta? Da li je parola političara na koje se svi svakodnevno žalimo „minimum rada ali dobra funkcija“, parola i onih „na kojima svijet ostaje“?

Ipak, ne rješavaju se svugdje problemi sami od sebe, nemaju svi toliko snage i izdržljivosti neprestano kukati a ništa ne poduzimati, i nemaju svi čarobnu moć da postanu nevidljivi/nenadležni/neodgovorni za ono što se dešava oko njih.

(STUDOMAT.ba)