Proslava Dana mladih bez 150.000 mladih koji su napustili zemlju

U Bosni i Hercegovini ima oko 700.000 mladih, prema Zakonu o mladima, osoba od 15 do 30 godina. Najproduktivniji i najperspektivniji dio stanovništva, budućnost svake zemlje, složili bi se mnogi.


mladi odlaze
Foto: Ilustracija

Danas obilježavamo Međunarodni dan mladih.

Advertisements

Ujedinjene nacije (UN) su 1999. godine 12. avgust proglasile Međunarodnim danom mladih i od tada se svake godine oblilježava kako bi se promovirao aktivizam mladih, te prepoznali napori i akcije mladih širom svijeta koje doprinose pozitivnim promjenama, razvoju i ekonomskoj dobiti zajednica, a i šireg društva.

A gdje su mladi u Bosni i Hercegovini?!

Na margini društva kao i brojni drugi građani i građanke. Nisu to besmislene kritike onih koji sjede i iz udobnosti svog doma kritikuju po blogovima, forumima, društvenim mrežama… To su poražavajuće statistike koje su možda, ili bi mogle biti, i gore od trenutnih podataka, jer i podaci se plasiraju tek sporadično.

Prema podacima analize stanja i potreba mladih u FBiH, koju je realizovao Institut za razvoj mladih KULT, od završetka rata BiH je napustilo više od 150.000 mladih. Je li suvišno pitati zašto?!

Je li dovoljno reći da je u ovoj zemlji oko 67% mladih nezaposleno?! Da je od troje mladih jedno zaposleno, a da dvoje traži posao?

Zaboravljamo činjenicu da visoka stopa nezaposlenosti ne samo da „tjera“ mlade iz zemlje već ima negativan učinak na bh. privredu, uništava konkurentnost radne snage, a mlade dovodi u dugoročno nepovoljan položaj.

Advertisements

I podaci o popisu stanovništva iz 2013. godine su nam svojevrstan alarm, ali smo mi ipak  prvo prebrojavali krvna zrnca, a tek kada je prenoćilo zanimalo nas je koliko smo nepismeni, koliko mladih nema formalno, a ni neformalno obrazovanje, koliko nas je radno sposobnih, a koliko nas radi.

Još uvijek nas izgleda dovoljno ne brine činjenica da 60% mladih želi napustiti zemlju u potrazi za poslom, kvalitetnijim obrazovanjem i boljim životom. Ne brine nas ni to da čak jedna trećina mladih u BiH ne završava srednje obrazovanje, niti da je stopa nezaposlenosti najviša među mladima od 15 do 24 godine, jer da nas brine imali bismo Strategiju prema mladima, imali bismo relevantne podatke o položaju mladih i implementaciju Zakona o mladima. Vijeća mladih, kao legitimni predstavnici ove populacije, imala bi veću podršku i bila više uključena u donošenje za njih bitnih odluka.

Za sada imamo Zakon o mladima i Omladinsku politiku RS za period 2016. – 2020.godina, a na usvajanje Strategije prema mladima FBiH još uvijek čekamo. Ipak, pojedinci tvrde da je i to značajan pomak, a što je 2016. godina skoro na izmaku to ne treba da nas brine.

Danas je 12. august – Međunarodni dan mladih. Obilježavamo značajan datum bez 150.000 mladih koji su odlučili napustiti Bosnu i Hercegovinu i bolji život potražiti negdje drugo. Istovremeno čekamo i neko novo čudo jer u ovoj zemlji i dalje se živi pod parolom „Svakog čuda tri dana dosta“. Čekamo da prođu ta tri dana, da se pažnja sa mladih usmjeri na nešto drugo, da se zaboravi na zakone, planove i strategije. Da se još malo letargično živi, pa da i naredne godine 12. augusta sve ovo isto ponovimo.

Da objavimo ovaj isti tekst, sa istim ili alarmantnijim podacima, problemima bez rješenja i volje za njihovim rješenjem. Da gledamo kako raste broj onih koji su napustili zemlju, a da se u toj zemlji i dalje ništa ne mijenja.

(Institut za razvoj mladih KULT)