Profil na Instagramu izazvao reakcije: Studenti Arhitektonskog fakulteta trpe zlostavljanje od profesora?

Na društvenoj mreži Instagram osvanuo je profil preko kojeg su navodno studenti i studentice Arhitektonskog fakulteta u Beogradu ostavili komentare u kojima su naglasili da se ne osjećaju sigurno na predavanjima jednog profesora.


Foto: Envato

Na društvenoj mreži Instagram osvanuo je profil preko kojeg su navodno studenti i studentice Arhitektonskog fakulteta u Beogradu ostavili komentare u kojima su naglasili da se ne osjećaju sigurno na predavanjima jednog profesora.

Advertisements

U opisu profila postoji link ka anketi na kojoj se pozivaju studenti, kako trenutni, a tako i bivši, da podijele svoje iskustvo, a ukupno njih 499 je uzelo učešća.

Tačnije, 415 djevojaka i 84 momka. Njih 182 navelo je da je navodno imalo neprimjereno iskustvo sa pomenutim profesorom, dok je 380 reklo da poznaje osobu koja je “napadnuta”.

– Prisustvovao sam na predavanju na kome je prikazan pornografski sadržaj, stoji kao naslov jednog od komentara, a dalje piše:

– Konsultacije u junu 2021. godine koje su bile uživo, održale su se u sali 236 i bilo nas je tri – četiri i svaku od nas je neprimjereno dodirivao i unosio se u lice. Prešao je granicu ličnog prostora i bilo je jako neprijatno (meni bar lično)…

Pohotno gledanje studentica, dodirivanje za ruku, rame, gdje uopšte nije potrebno i time čini da se osjećate neprijatno, daje dvosmislene i lascivne komentare. Prošle godine kada je predavanje bilo online podijelio je ekran sa eksplicitnim sadržajem. Polni organ muškarca i žene.

Neki su se u komentarima ostavljali i zapise priča za koje su samo čuli, na osnovu čega su autori zamolili da se isključivo dijele priče koje su studenti i bivši studenti lično doživjeli kako bi bili vjerodostojni.

– Ponaša se neprimjereno i pravi neprijatne komentare prema djevojkama u njegovoj sali. Priđe djevojkama previše blizu i ispipa im kosu i ramena itd. Na času je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu dok je to potpuno drugačije ako djevojke nose suknje.

Advertisements

Jedna od situacija navodno se desila prošle sedmice:

– Čula sam da je prije par sedmica na konsultacijama u prvoj godini djevojci prišao, sjeo pored nje, stavio joj ruku na butinu i pitao je “da li ćeš mnogo da se napališ ako dignem ruku gore”. Djevojka je jadna (vjerovatno od šoka) počela da plače. Nisam sigurna šta mu je rekla, ali su ona i njena drugarica otišle da se obrate asistentu, na šta im je on rekao: “nemojte da mi pričate ovakve stvari, mene ovo ne interesuje”.

Bilo je i onih koji su samo čulo, ali nikada prisustvovali nečemu sličnom:

– Umije da ima specifičnih komentara, ali ništa previše značajno nisam primijetila u mojoj smjeni u sali; za gore navedene tvrdnje ne mogu reći da se ne slažem jer ima šanse da su tačne, ali ja lično nisam imala neprijatnih iskustava.

Navodno, ova priča je javna tajna na Arhitektonskom fakultetu, kako se među više komentara provlači informacija da o ovome znaju kako drugi asistenti, tako i profesori.

Do završetka ovog teksta, fakultet nije odgovorio na pitanja portala u vezi sa ovim slučajem.

Kako se navodi u anketi, cilj je da se pokrene disciplinski postupak protiv profesora ili bar da se podigne svjest o dešavanju kako se drugi studenti ne bi plašili da prijave uznemiravanje, prenosi 24sedam.rs.