Profesor Zubić osvrnuo se na potres: Regresivni trus je uvijek moguć, ali se ne mora javiti odmah

Profesor geografije Vedran Zubić dao je svoj stručni osvrt na sinoćnji zemljotres koji je pogodio našu zemlju, ali se dotakao i njegovih posljedica.


Vedran Zubic naslovna

Zemljotres jačine 5,6 stepeni sinoć, nešto iza 23 sata, pogodio je Stolac, a osjetio se širom zemlje i regiona. Profesor Zubić je na svom Facebooku pojasnio da je istočna Hercegovina prilično trusno područje.

– Prema saznanjima koja su sada dostupna, zemljotres je bio jačine 5.6 po Rihterovoj skali. Treba napomenuti da ova skala nije linearna i trus 5.7 nije ‘malo jači’ od 5.6. Govori se o kvantitetu oslobođene energije. Sama amplituda po Merkaliju je VII. Bitno je da razlikujete skale, kazao je.

Ova regija je trusna, a u zoni Veleža, na relaciji Mostar-Nevesinje, postoji izrazita trusna aktivnost. Kako kaže profesor ovdje se radi o rasjednoj zoni diskontinuiteta i dodira centralnih i vanjskih Dinarida.

– Trus je nekih 18 km istočno od Stoca, 9 km sjeverno od Ljubinja i 4 km južno od Berkovića. Dakle, njegov epicentar je u tom geografskom prostoru. Prve informacije kažu da je veoma ‘plitak’ te da je hipocentar na svega 2 kilometra. U širem kontekstu to je ipak pozitivna vijest sa aspekta sekundarnog podrhtavanja litosfere. Ako pogledate kartu vidjećete pojam Dabarsko polje. To je regija poznata kao bila i polja ili kao humine i rudine. Naravno, bila su planine, a sinonim planina su i visoke Humine. Nije rijetka pojava da se brda, pa i ono kod Sarajeva, zove Hum. I humka nam je poznat izraz koji često koristimo, naveo je.

Zona vanjskih Dinarida je tektonski puna radijalnih pokreta, ali i navlaka, a ta navlaka vanjskih Dinarida izaziva disbalans i trusnu aktivnost. Linija se dalje proteže do sve do Golije i Njegoša u Crnoj Gori.

– Južno od Dabarskog polja je nešto niža planina Viduša. Kompletna ta zona je krečnjačka i zbog toga bezvodna. Nama to govori da se radi o krednom izdizanju sa dna mora. Taj krečnjak je maritimnog porijekla. Epigeneza (vertikalno izdizanje) Dinarida još traje, a njihovo ‘gužvanje’ i navlačenje je posljedica pokreta Afričke ploče koja se podvlači pod kopno. Taj dio smo davno naučili. Trus je ovdje normalna pojava, naveo je.

Mnogi su se iznenadili kada, nekoliko sekundi prije podrhtavanja, dobili obavijest o zemljotresu u blizini. Zubić je pojasnio zbog čega je bilo moguće dobiti informaciju prije nego što se osjetio trus.

– Ono što je zanimljivo da ste dobili informaciju na mobitelu prije nego što ste osjetili trus. Trus je val koji se proteže kroz litosferu. Od Sarajeva je to 90 km. A elektromagnetni val je mnogo brži i vi ste dobili informaciju ‘svjetlosnom brzinom’. Dakle, saznali ste za trus prije stvarnog osjećaja, dodao je.

S obzirom da transferzalni val koji se kretao je njihao površinu litosfere i trajao dugo, zbog toga je na visini podrhtavanje bilo jače. Profesor ističe da je normalna pojava i ništa neobično.

– Trus ima sekundarnu pojavnost, ali kada se već desio onda neka je tako ‘plitak’ i nek nije dubljeg hipocentra. Regresivni trus je uvijek moguć, ali on se ne mora javiti odmah. Ono što je bitno bez panike, ali svakako u toj zoni boraviti na sigurnom, a nama vječita pouka da moramo imati robne rezerve za ovakve slučajeve i situacije, kazao je.