Prof. dr. Nermina Hadžigrahić izabrana za novu rektoricu Univerziteta u Tuzli

Redovna profesorica na Medicinskom fakultetu u Tuzli Nermina Hadžigrahić nova je rektorica Univerziteta u ovom gradu.


Prof. dr. Nermina Hadžigrahić izabrana za novu rektoricu Univerziteta u Tuzli

Ovo je jučer odlučio Senat ove visokoškolske ustanove, a njeno zvanično imenovanje uslijedit će uskoro.

Advertisements

U utrci za novog rektora Univerziteta u Tuzli, pored Hadžigrahić bili su još i redovni profesor na Medicinskom fakultetu Šefik Hasukić te redovni profesor na Fakultetu elektrotehnike Suad Halilčević.

U prvom krugu glasanja za rektoricu je izabrana Hadžigrahić, inače bivša ministrica zdravstva u Vladi TK, a u narednom periodu Upravni odbor Univerziteta u Tuzli će dati prethodnu saglasnost na izbor rektora, nakon čega će Senat na sjednici zakazanoj za 15. septembar zvanično i imenovati Hadžigrahić za rektora ove visokoškolske ustanove.

Inače, funkciju vršiteljice dužnosti rektorice Univerziteta u Tuzli obavljala je Zumreta Kušljugić, profesorica na Medicinskom fakultetu u Tuzli i šefica Odjeljenja za kardiologiju u tuzlanskom UKC-u, koju je na ovu poziciju u martu izabrao Senat Univerziteta u Tuzli.

Advertisements

Ona je na ovu poziciju došla nakon što su poslanici u Skupštini TK na sjednici hitnog karaktera usvojili Zakon o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju TK, na osnovu čega je došlo do smjene dotadašnjeg rektora Samira Nurića, predsjednika i članova Upravnog odbora Univerziteta.

Nurić je ovakav čin okarakterisao kao odgovor vladajuće strukture u TK na neposluh rektora u vezi kadriranja, odnosno postavljanja stranački podobnih na univerzitetske pozicije.

(Klix.ba)