Pripremite se za naredni ispitni rok i položite sve ispite uz Feynmanovu metodu!

Postoji niz taktika i metoda učenja koje vam garantuju manji ili veći uspjeh u pamćenju i uspješnom polaganju ispita, ali malo koja metoda je tako korisna kao dobro staro “objašnjavanje-samom-sebi”. To su vam ponavljali od prvog razreda osnovne škole i vi im niste vjerovali, ali zaista ključ uspješnog učenja i pamćenja je razumijevanje onoga što učimo.


OGMQBV0 696x457 1

Ukoliko želite da olakšate sebi studentske dane i da spremno dočekate sljedeći ispitni rok, primijenite tehniku ovog dobitnika Nobelove nagrade. Evo kako da primenite ovu tehniku:

Advertisements

1. Odredite naziv teme

Kao prvi korak, prijedlog je da napišite naziv teme ili pojma koji želite da zapamtite i napište na praznom listu papira. To može da bude i naslov najteže lekcije iz predmeta koji trenutno učite za ispit.

2. Pretvarajte se da predajte

Drugi korak je da napišete objašnjenje date teme, kao da je predajte nekome ko do sada nije imao priliku da je čuje. Ovo je ključna stavka jer tako i sebi na najbolji način objašnjavete sve što je potrebno da naučite i što do sada niste razumjeli. Ukoliko samo ponavljate gradivo, možete doći u situaciju da učite napamet, a ključ dobrog i efikasnog učenja je razumijevanje onoga što učite.

Advertisements

3. Pomoć knjige

Ukoliko zastanete na određenom dijelu ili vam i dalje nešto nije jasno, slobodno upotrijebite knjige, skripte i ostale materijale koje ste koristili za učenje. Ponovo ih pročitajte, onoliko puta koliko vam bude potrebno da biste tu lekciju mogli da objasnite detaljno na papiru. Na taj način ćete izbjeći situaciju u kojoj možete da pomislite da znate određeni dio, zato što ste se pomogli knjigom. Kada napišete i detaljno objasnite sve što se prethodno pročitali u materijalima za učenje, tek tada ćete biti sigurni da je gradivo usvojeno.

4. Pojednostavite pojmove

U knjigama se često koriste stručni i komplikovaniji izrazi. Kada budete pisali objašnjenje, pokušajte da koristite jednostavnije reči kako biste pojasnili gradivo. Na taj način ćete najbolje razumjeti suštinu i najlakše zapamtiti potrebne informacije.

Pokušajte i vi da upotrijebite Feynmanovu metodu za učenje, možda baš to bude ključ za uspjeh u narednom ispitnom roku!