Studentica podijelila genijalan način zapisivanja bilješki na predavanju

Postoje dvije vrste studenata: oni koji zapisuju bilješke i oni koji nemaju čak ni bilježnicu i hemijsku olovku tokom predavanja.


pisanje

Ovi prvi često se muče da bi stigli zapisati sve što profesor govori ili piše, a kao što znamo, bez bilješki često na fakultetu ne bismo mogli preživjeti. Tim mukama je svojom genijalnom idejom na kraj stala jedna studentica.

Zapisivanje tokom predavanja može biti stresno, osobito ako se profesoru “živo fućka” za to stignu li studenti zapisati ono što govori ili zapisuje ili ne. No, tu je genijalna ideja zapisivanja bilješki tako da svi sve “pohvataju”, pa čak i naznače dijelove koje nisu najbolje shvatili, dodaju komentare i svašta drugo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ideju je na društvenim mrežama opisala studentica Stephanie McKellop, a ona će pomoći svakom studentu da pohvata i zapiše što više. Ideja nije originalno njena, ali ju je prenijela svima jer su to počeli prakticirati njeni kolege s fakulteta, piše Mojfaks.com.

Naime, oni svi pišu bilješke u jedan Google zajednički dokument (Google Docs), a kako zapisuju, tako u bilješkama različitim bojama označavaju mjesta na kojima nešto nisu shvatili, misle da su krivo razumjeli itd.

Ovo je odličan način vođenja bilješki koji vam omogućava da vam druge kolege odmah pomognu svojim komentarom ili odgovorom na svaku vašu nedoumicu u vezi onoga što ustvari ondje treba pisati i što je profesor time htio reći.

Na kraju semestra, kada se polažu ispiti, svi studenti imaju jedan ogroman dokument iz kojeg mogu učiti, a u kojemu su sva pitanja, ali i odgovori na ono što nije do kraja jasno. Na taj se način dodatnim iščitavanjem literature ili odlaskom na konzultacije kod profeosra ta mjesta može nadopuniti.

Ovakav način bilježenja važnih lekcija s predavanja nije uopće loš, nego je vrlo koristan pa se pitamo, kako se toga netko prije nije dosjetio?