Pripremi se za naredni ispitni rok i položi sve ispite uz ovu metodu

Postoji niz taktika i metoda učenja koje vam garantuju manji ili veći uspjeh u pamćenju i uspješnom polaganju ispita, ali malo koja metoda je tako korisna kao dobro staro “objašnjavanje-samom-sebi”.


03.11.2017. 17:15
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

To su vam ponavljali od prvog razreda osnovne škole i vi im niste vjerovali, ali zaista ključ uspješnog učenja i pamćenja je razumijevanje onoga što učimo.

Da li ste nekada pokušali da naučite lekciju tako što biste je sami sebi “predavali” i objasnili riječima koje su vama bliske i jasne? Da li ste se ikada preslušavali na taj način da uzmete ulogu profesora i da objašnjavate lekciju kao da je predajete? Ukoliko jeste, sigurno ste primijetili da te informacije niste tek tako lako zaboravili, zar ne?

Možda mislite da to nije ništa novo, i u pravu ste jer se radi o Feynman-ovoj metodi, tehnici pamćenja koja je ime dobila po američkom fizičaru Richardu Feynmanu. Poznatija kao “aktivan metod učenja”, ova tehnika pomaže u razumijevanju nedovoljno jasnih teorija, usvajanju pojmova i bržem pamćenju velike količine informacija.

Stoga, ukoliko želite da olakšate sebi studentske dane i da spremno dočekate sljedeći ispitni rok, primijenite tehniku ovog dobitnika Nobelove nagrade. Evo kako da primijenite ovu tehniku:


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.