Pripremi se za naredni ispitni rok i položi sve ispite uz ovu metodu

Postoji niz taktika i metoda učenja koje vam garantuju manji ili veći uspjeh u pamćenju i uspješnom polaganju ispita, ali malo koja metoda je tako korisna kao dobro staro “objašnjavanje-samom-sebi”.


Odredite naziv teme

Kao prvi korak, prijedlog je da napišite naziv teme ili pojma koji želite da zapamtite i napišete na praznom listu papira. To može da bude i naslov najteže lekcije iz predmeta koji trenutno učite za ispit.

Pretvarajte se da predajte

Drugi korak je da napišete objašnjenje date teme, kao da je predajte nekome ko do sada nije imao priliku da je čuje. Ovo je ključna stavka jer tako i sebi na najbolji način objašnjavete sve što je potrebno da naučite i što do sada niste razumjeli. Ukoliko samo ponavljate gradivo, možete doći u situaciju da učite napamet, a ključ dobrog i efikasnog učenja je razumijevanje onoga što učite.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X