Prijavite se na nagradni fotokonkurs na temu: Moje Sarajevo u doba korone

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, povodom Dana Općine Centar, organizira nagradni fotokonkurs na temu ''Moje Sarajevo u doba korone'', na kojem mogu učestvovati srednjoškolci i studenti.


Opcina Centar proljece 2

S obzirom da smo slobodu kretanja prije pandemije koronavirusa doživljavali kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva, većina nas se teško suočava sa novonastalom situacijom. Mnogi su utjehu pronašli u svijetu umjetnosti, od književnosti, filma, muzike, pa i fotografije.

Kada govorimo o fotografiji kao jednoj od umjetničkih disciplina, ona nije nužno vezana samo za pokret, šetnju, boravak na otvorenom ili neki događaj koji se fotografiše. Fotografija je trenutak jednog vremena i kao takva može biti istovremeno i dokument i umjetničko (kreativno) djelo.

U Kantonu Sarajevo još uvijek je na snazi djelimična zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina.  Ovim putem mladim nudimo mogućnost da lakše prebrode dane u svojim domovima.

Onima kojima kretanje nije zabranjeno, nudimo da pokažu kako se odvija život u doba korone van njihovih domova.

Razmjenom iskustava dobit ćemo jednu bolju sliku našeg grada u vremenu pandemije, a ono što je najvažnije, mladima ćemo pružiti jedan vid kreativnog izbora za izražavanje njihovih emocija, poruka, pa i bunta.

Velika je plejada fotografskog pristupa ovoj temi koja treba biti jedan lični pečat i doživljaj autora koji posmatra novonastalu zbilju.

JU CKM je pod pokroviteljstvom Općine Centar, kao svojim osnivačem, obezbijedila nagradni fond u iznosu od 600 KM, od čega za prvo mjesto 300 KM, za drugo mjesto 200 KM, dok je za trećeplasiranog na fotokonkursu obezbijeđen iznos od 100 KM.

Proglašenje autora najboljih fotografija bit će upriličeno na online izložbi o čijem terminu će učesnici biti blagovremeno obaviješteni.

Prijave traju do 7. maja do 12 sati, a više informacija o načinu prijave, pravilima i nagradama možete pronaći na web stranici www.centarkulture.ba