Previše učenja vam ipak šteti: Višesatno sjedenje za stolom smanjuje životni vijek i šteti zdravlju

Mnogi studenti satima sjede za stolom spremajući svoje ispite. Ovi sati sjedenja, mogu biti štetni za naše zdravlje.


student studying
Ilustracija: Envato

Sjediš li za radnim stolom cijeli dan? Mnogi studenti moraju učiti cijele dan, ili sjediti na faksu dok slušaju predavanja. Ovi sati sjedenja, mogu biti štetni za naše zdravlje. Nova studija objavljena u “British Journal of Sports Medicine”, otkrila je da se takvi sjedeći dani mogu jedino nadoknaditi vježbom – konkretno 30 do 40 minuta umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno, kako bismo pozitivno uticali na svoje zdravlje i produžili svoj životni vijek.

Nedavna studija je dokumentovala 44.370 osobe u četiri zemlje. Prema dobijenim podacima, umjerena do snažna aktivnost smanjuje rizik od bolesti i smrti za one, koji su vodili sjedilački život. Za one koji mnogo vremena provode sjedeći (8 do 10 sati), vježba je jedini način da se smanji ovaj rizik, prenosi ultra.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sa 30 do 40 minuta umjerenog do intenzivnog vježbanja dnevno, smanjuje se rizik od bolesti i smrti uzrokovan dugotrajnim sjedenjem na poslu. Biciklizam, hodanje, trčanje, pa čak i vrtlarstvo, mogu biti od pomoći u ispunjavanju naše dnevne kvote za vježbanje, pokrećući nas i povećavajući broj otkucaja srca.

Ovo istraživanje je u skladu sa najnovijim savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o fizičkoj aktivnosti i dugom sjedenju, kažu da se „smanjenje sjedilačkog ponašanja preporučuje svim starosnim grupama i sposobnostima“.