Prevelik stres oko ispita može uzrokovati osip

Stres ne utječe isključivo na čovjekovo mentalno stanje. Zapravo, u većini slučajeva se odražava i na tijelo. Što ste više izloženi stresu, to je veća vjerovatnoća da ćete dobiti osip.


Backside of white woman back pain and ache concept
Backside of white woman back pain and ache concept

Prema podacima Američke dermatološke akademije, koprivnjača, poznata i kao urtikarija, je svrbež koji može varirati u veličini i pojaviti se bilo gdje na tijelu, prenosi mostarski.ba.

Koprivnjača izgleda kao da je došlo do oticanja mjesta uboda komarca. Manifestuje se u vidu ‘napuhanih’ i natečenih crvenih ili ružičastih fleka na koži. Ovisno o tonu kože mogu izgledati malo drugačije, navodi Rachel Nazarian, dermatologinja iz New Yorka.

Osim pojave koprivnjače, vaš stresni osip mogao bi izgledati kao psorijaza, ekcem ili rozaceja. Najvjerovatnije će se pojaviti tamo gdje je tijelo najtoplije ili gdje postoji određena vrsta pritiska kao npr. na ramenima, struku ili naborima ruke. Svi doživljavaju stres, tako da su stresni osipi i koprivnjača izuzetno česti. Žene imaju veću šansu da dobiju stresni osip, a ponekad ne nastaje sve dok ne napune 30, 40 ili 50 godina, piše Health.

Zašto tijelo reaguje na stres na ovaj način?

Kada ste pod stresom, razina kortizola u vašem tijelu počinje se povećavati. To dovodi do povećanje proizvodnje ulja koja može prouzrokovati izbijanje akni i ubrzavanja reakcije histamina na tijelo ili oslobađanja upalnih kemikalija zbog kojih se često osjećate nelagodno.

Nažalost, na koji način taj odgovor histamina rezultira osipom ili pojavom drugih stanja još uvijek nije poznato.

Ne znamo kako i zašto koža reagira na hormone stresa, ali ta veza nije izravna. Možda ne znamo zbog čega se taj okidač dogodi, ali znamo kako popraviti situaciju, kaže Nazarian.

Kako se liječi stresni osip?

Srećom, stresni osipi su prolazni i mogu nestati u roku od 24 sata. Međutim, ukoliko se često javljaju ili vam stvaraju velike probleme, preporučuje se korištenje lijekova bez recepata, poput Benadryla ili Zyrteca. Kortizonska krema također može pomoći. Trebate se riješiti nošenja pripijene odjeće oko područja na kojem je osip.

Ukoliko ubrzo ne primijetite poboljšanje, otiđite kod dermatologa jer bi to mogao biti znak da se nešto drugo događa. Možda vam jednostavno treba “jači” lijek.

Postoje i ljudi kojima su potrebni jači lijekovi za kontrolu oslobađanja histamina, pa će im možda trebati antihistaminik koji se kupuje na recept. Neka područja imaju tanju kožu koja se lako mogu umiriti, poput ruku ili nogu. Međutim, dijelovi sa čvrstom kožom (npr. stopala) mogu zahtijevati detaljnije tretiranje, govori Nazarian.

Također važno za imati na umu: Možete raditi na prevenciji osipa tako što ćete ograničiti vrijeme koje provodite na internetu, a naročito na društvenim mrežama. Šetanje također može biti korisno. Vaša koža (i um) će vam biti zahvalni.