Premijer pozvao Nedžada Ribića da odustane od ispisa s fakulteta

U svoje ime, kao nekadašnji student, ali i kao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je danas na sastanku pozvao Nedžada Ribića da odustane od namjere ispisa s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.


– Svjestan sam problema na Univerzitetu koji se moraju sistemski rješavati, a u što će se Vlada Tuzlanskog kantona u narednom periodu, bez želje da se miješa u akademsku autonomiju Univerziteta, morati uključiti, rekao je premijer Gutić.

Advertisements

Najavio je da će se već do naredne akademske godine uraditi novi zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona.

Nama nije cilj urušavati fakultet, ali stvari se konačno moraju početi rješavati, rekao je Nedžad Ribić, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji je nakon 54 položena ispita, samo ispit prije diplomskog rada, razočaran stanjem na Fakultetu podnio zahtjev za ispis s ove visokoškolske ustanove.

Kaže da nije on jedini ovakav slučaj.

Advertisements

– Možda jesam jedini kojem je ‘film pukao’ ispit prije kraja, ali sličnih slučajeva je bilo i ranije i ima ih i trenutno, samo se o njima nije pričalo, dodao je Ribić.

Najavio da će svoj studij završiti na nekom drugom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

– Negdje drugo ću prije položiti razliku predmeta i diplomirati nego ovdje završiti jedan ispit, koji je, indikativno, jedan od zadnjih ispita koji polaže većina studenata ovog fakulteta, poručio je.

Premijer je više puta istakao da je svjestan situacije i stanja u kojem se Ribić našao.

– S obzirom na dosadašnji uspjeh i ostvarene rezultate studenta, ne mogu reći da je do studenta”, rekao je premijer Gutić i još jednom Ribića pozvao da razmisli o povratku na “naše mašinstvo“, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.