Predstavljamo deset najstarijih univerziteta na svijetu!

Evropa se oduvijek ponosila svojim istorijskim nasljeđem iz grčke i rimske kulture, no zanimljiva je činjenica da kada je u pitanju obrazovanje Evropa nije oduvijek imala primat. Na listi koju ćemo vam predstaviti, čak sedam univerziteta je evropskih, no nijedno ne zauzima prva tri mjesta. Zanimljivo je da je nastariji univerzitet na svijetu osnovala jedna žena i to u Maroku.


Mor4

1. Univerzitet Al – Karaouine

Advertisements

U marakonskom Fesu nalazi se najstariji univerzitet na svijetu koji je osnovan 859. godine. Ono što je zanimljivo za arapski svijet u to doba, jeste da ga je osnovala žena, Fatima al-Fihri, kao predstavnica džamije. Ovo je ujedino postao i vodeći duhovni i obrazovni centar istorijskog muslimanskog svijeta. Maroko ga je uključio u moderni obrazovni sistem tek 1963. Iako ga određeni naučni autoriteti osporavaju kao najstariji svjetski univerzitet, prema Guinessovoj knjizi rekorda Al – Karaouine je zaista najstariji univerzitet s kontinuiranim obrazovnim djelovanjem.

2. Al- Azhar univerzitet

Ovo je drugi najstariji svjetski univerzitet i takođe je nastao na sjeveru Afrike. Nastao je između 970. i 972. godine u glavnom gradu Egipta, Kairu. Postao je centar za podučavanje arapske književnosti i sunitskog učenja islama, te je tako ostalo do danas. Od samih početaka na ovom univerzitetu su se podučavale i teme koje nisu bile vezane za religiju

3. Al – Nizamiyya

U glavnom gradu Iraka Bagdadu, nalazi se treći najstariji svjetski univerzitet osnovan 1065. godine. Osnivač Kwaya Nizam al – Mulk u 11. je vijeku osnovao nekoliko nizamija (visokoškolskih ustanova, nazvanih po njegovu prezimenu), a najpoznatija je ova u Bagdadu. Neke koje još vrijedi spomenuti su nastale u Basri, Damasku, Amulu i Mosulu. Zanimljivo da je u bagdadskoj nizamiji obrazovanje bilo besplatno.

4. Univerzitet u Bolonji

Ovo je bio prvi univerzitet evropskog Zapada, a osnovan je 1088. godine. Upravo bolonjski univerzitet bio je vodeća visokoškolska institucija koja je provela obrazovne reforme između dva svjetska rata, a danas su prema njihovom modelu provodi obrazovanje u mnoštvu evropskih i svjetskih zemalja. Zanimljivo da je na Univerzitetu u Bolonji je i utemeljen naziv univerzitet.

5. Univerzitet u Parizu

Datum osnivanja ovog univerziteta je nejasan. Tradicija podučavanja postoji od 1096. godine, a prema nekim izvorima u pravom smislu riječi univerzitet nastaje u periodu između 1160. i 1250. Često se porijeklo pariškog univerziteta povezuje s nastankom Univerziteta Sorbona (takođe pariškog univerziteta), koji osnuje Robert de Sorbon 1257. godine. Tokom 1970. godine Univezitet u Parizu podijeljen je na 13 autonomnih univerziteta. Četiri od njih pripadaju Univerzitetu Sorbona.

6. Univerzitet u Oxfordu

Advertisements

Kao i kod pariškog univerziteta tačna godina osnivanja je nejasna, a službeno se uzima 1096. godina. No, zasigurno je tradicija podučavanja nešto starija na ovoj lokaciji. Oxfordski univerzitet se počinje ubrzano razvijati, nakon što 1167. godine engleski kralj Henry II. zabranjuje engleskim studentima odlazak na pariški univerzitet. Trenutno se najstariji engleski univerzitet sastoji od 38 fakulteta, od kojih svaki ima zasebnu unutrašnju strukturu i aktivnosti.

7. Univerzitet u Montpelieru

Nalazi se u istoimenom francuskom gradu, a takođe sigurno ima dužu tradiciju, nego što sugeriše godina osnivanja, 1150.godina. Bulom pape Nikole IV., sve značajnije obrazovne institucije u ovom gradu spojene su u ovaj univerzitet. Nekoliko puta kroz istoriju još je reformirana ova institucija, a u modernom smislu je ponovno osnovana 1969. godine. U fokusu proučavanja na ovom univerzitetu su nauka i tehnologija.

8. Univerzitet u Cambridgeu

On je drugi najstariji univerzitet engleskog govornog područja. Nastao je 1209. godine, a prvi studenti koji su ga pohađali, došli su s Oxforda, budući da su se posvađali s tamošnjim lokalnim stanovništvom. Od tada do danas ostao je rivalitet između dva najjača engleska sveučilišta. Prema statističkim podacima određenih institucija, Cambridge se ubraja među pet najboljih svjetskih univerziteta, a najbolji u Evropi. Do sada je 65 studenata koji su diplomirali na Cambridgeu dobilo Nobelovu nagradu, čime se ne može pohvaliti nijedan drugi univerzitet.

9. Univerzitet u Salamanci

Ovo je najstariji španski univerzitet, nastao u istoimenom gradu. Titulu „univerziteta“ dobili su bulom pape Aleksandra IV. 1225. godine. Inače, samo školu, koja 1225. postaje univerzitet osnovao je leonski kralj Alfonso IX. kako bi omogućio svome narodu Leoncima, školovanje u svojoj tadašnjoj pokrajini, te ih time rasteretio odlaska u Kastilju. Danas je ovo poznati španski univerzitet za studente koji se žele usmjeriti na društvene nauke i studije jezika.

10. Univerzitet u Padovi

Ovo je drugi najstariji univerzitet u Italiji. Nastao je 1222.godine sličnim povodom kao i u Engleskoj. Osnovala ga je grupa profesora i studenata, koji su napustili Univerzitet u Bolonji želeći obrazovnu instituciju s više akademskih sloboda. Prvi kolegiji koji su se izučavali pri ovom univerzitetu bili su pravo i teologija. U 2009. godini proglašeno je najboljim talijanskim univerzitetom.

(Sandra Janković / STUDOMAT.ba)