Predsjednik SPUS-a kritikovao ministricu: “Ovakav stepen nepoštovanja prema studentima nije bio čak ni u…”

UNSA je godišnje gubio u prosjeku oko 1.000 studenata.


faruk devic spus

Nacrt zakona o visokom obrazovanju danas je na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo. Između ostalih, prisutnima se trebao obratiti Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu koji je trebao objasniti sve probleme studenata, ali je odustao od toga, javlja “Radiosarajevo”.

Prvi razlog je, kako je naveo, jer bi mu trebalo nekoliko sati da objasni sve probleme.

 – Drugi razlog je bitniji. Prije par noći sam gledao TVSA, i gostovanje ministrice Nikolić (op. a. Aleksandra, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS). Na pitanje može li se sa studentima naći neki kompromis povodom zahtjeva, citirat ću odgovor ministrice:

‘Ako studenti nađu razlog zašto da bude, ja ću rado. A ja ću njima dati razlog zašto da ne bude – vrlo rado’, rekao je Dević.

Kako je pojasnio, to smatra “strašnom izjavom”.

 – Bilo je dosta ministara, više loših nego dobrih, ali ovakav stepen nepoštovanja prema studentima nije bio čak ni u komunističkim režimima, poručio je Dević.

Dević je onda iznio podatak da je 2008/2009. godine na ovom univerzitetu studiralo više od 40.000 studenata, a 2020/2021. godine je upisano oko 27.000 studenata.

 – Jednostavnom računicom, vidimo da je UNSA godišnje gubio u prosjeku oko 1.000 studenata, rekao je Dević.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, predstavnik Studentskog parlamenta smatra da “zakon treba privlačiti, a ne tjerati studente”.

 – UNSA nije fakultet za finansijsku elitu, već onaj na kome studiraju djeca šehida, RVI, demobilisanih boraca, djeca koja rade i studiraju u isto vrijeme, pojasnio je Dević te naveo da nije problem samo u finansiranju, već i obrazovanju.

 – Zašto ne pričamo o ‘pranju diploma’, korupciji, izjednačavanju privatnih fakulteta s javnim? Ne pričamo, zaključio je Dević.