Predavala studentima dok je bila na bolovanju? Profesorica koja je zgrozila javnost u BiH zaposlena je u Ministarstvu zdravstva

Oglasila se i dekanesa Farmaceutskog fakulteta UNTZ.


Incident koji se desio na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu uzburkao je širu javnost naše zemlje. Docentica Edisa Trumić u medije kako u našoj zemlji tako i regionu dospjela je nakon što su studenti objavili snimku online predavanja na kojemu ih je ona, kako navode studenti, misleći da je isključila mikrofon, nazvala kerovima.

Advertisements

Priča koju je Oslobođenje objavilo nakon što su im se obratili studenti završne godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu dobila je svoj epilog.

Naime, Uprava Farmaceutskog fakulteta donijela je odluka da se raskida ugovor o daljem angažmanu doc. dr. Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na fakultetu, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu Farmaceutskog fakulteta.

Podsjećamo, objavljen je i snimak na kojem se čuje glas profesorice Edise Trumić koja govoreći o studentima primjenjuje neprimjerene izraze i riječi koje su zabilježene na audio snimku. Prema riječima studenata profesorica je zaboravila isključiti mikrofon u pauzi predavanja. Cijeli snimak predavanja, uključujući i sporni dio nastao na pauzi, snimljen je na Google meet platformi.

Objavljen snimak: Profesorica fakulteta u Sarajevu zaboravila isključiti mikrofon pa studente nazivala kerovima?

Državna institucija

Redakciji Oslobođenja obratili su se i roditelji studenata koji su kazali kako su ogorčeni na riječi jedne docentice. Međutim, ono što je ponovo sve zaintrigiralo jeste informacije da je Edisa Trumić ustvari zaposlenica u Federalnom ministarstvu zdravstva te da je trenutno na bolovanju.

Postavlja se pitanje kako docentica koja je u jednoj državnoj instituciji na bolovanju, sasvim normalno radi na drugim mjestima. Kako bi pojasnili o čemu se tu zaista radi, ekipa Oslobođenja pozvala je i rekotora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja koji je kazao da te podatke nije imao u momentu donošenja odluke.

– Profesorica je bila na angažirana da predaje na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu. Na sjednici Senat je odobrio taj angažman, jer angažman nastavnika sa druge visokoškolske ustanove podrazumijeva saglasnost Senata. Tu proceduru do Senata je proveo Farmaceutski fakultet, a mi kao Senat nismo u momentu donošenja odluke imali informacije da je na bolovanju u drugoj državnoj instituciji. Da smo imali ne bismo je ni angažirali jer smo mijenjali drugu profesoricu koja je bila na bolovanju, kazao je Škrijelj.

Advertisements

Navodi da tek kada je došlo do problema sa pomenutom docenticom je provjerio o kome se radi.

Ugovor o djelu

– Razgovarao sam nezvanično sa rektoricom Univerziteta u Tuzli i dobio sam informaciju da nije ona njihov uposlenik. Kod njih neko može biti izabran, a da nije zaposlen na Univerzitetu u tom periodu i ona je rekla da je ona zaposlenica Federalnog ministarstva zdravlja koja je tog momenta bila na bolovanju, istakao je Škrijelj.

Kako bi provjerili da li su na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli obaviješteni da je docentica na bolovanju novinari Oslobođenja kontaktirali su dekanesu ovog fakulteta, Mensuru Ašćerić.

Na samom početku razgovora kazala je da ona nije njihov zaposlenik te da je ona samo zaposlena u Federalnom ministarstva zdravstva.

– Dakle, ona nije naš zaposlenik, ona nama ne donosi doznake jer ona ima svog poslodavca. Što se tiče bolovanja, ona nije bila od samog početka na bolovanju. Još jednom moram da istaknem da ona nama ne donosi doznake, i otkud mi znamo ko je na bolovanju, a ko ne. Zaista, nismo znali da je ona na bolovanju. Ponavljam, ona je izabrani nastavnik i angažovana je na ugovoru o djelu, zaključila je Aščerić.

S obzirom, da ni Univerzitet u Sarajevu niti Univerzitet u Tuzli nije bio obaviješten da studentima predaje docentica koja je na bolovanju, ekipa Oslobođenja kontaktirala je i Federalno ministarstvo zdravstva, čiji je Edisa Trumić uposlenik.

Razgovarali smo sa Zlatanom Peršićem, stručni savjetnikom za odnose s javnošću koji nam je kazao da takve odgovore možemo dobiti samo putem upita. Međutim, sve do objave ovog teksta nismo dobili odgovore ni na poslani upit.

Između ostalog, novinari Oslobođenja pozvali su i federalnog ministra zdravstva, Vjekoslava Mandića, koji je do objave teksta nije odgovarao na njihove pozive.