Filozofski fakultet UNTZ: Prijavite svaki oblik uznemiravanja, diskriminacije i nasilja

UposlenicI Filozofskog fakulteta UNTZ, pozivaju i ohrabruju sve osobe koje su iskusile bilo koji oblik uznemiravanja, diskriminacije ili nasilja po bilo kojem osnovu da to odmah prijave nadležnim institucijama, kao i upravi fakulteta.


Potaknuti objavama na Facebook stranici “Nisam tražila“,  uposlenice i uposlenici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pozivaju i ohrabruju sve osobe koje su iskusile bilo koji oblik uznemiravanja, diskriminacije ili nasilja po bilo kojem osnovu (spolna pripadnost, rodni identitet, seksualna orijentacija, etnička, vjerska i socijalna pripadnost i drugo) da to odmah prijave nadležnim institucijama, kao i upravi fakulteta, stoji u obavještenju na FB stranici ovog fakulteta.

Advertisements

Potaknuti objavama na Facebook stranici “Nisam tražila“, mi, uposlenice i uposlenici Filozofskog fakulteta Univerziteta…

Posted by Filozofski fakultet u Tuzli on Wednesday, 20 January 2021

Advertisements

 – U ovakvoj situaciji mi, kao institucija čiji etički kodeks nalaže brigu za nepovredivost ljudskog bića u svakom smislu, a naročito u prostoru obrazovanja naše institucije, moramo djelovati odmah. Zato ćemo formirati siguran prostor kako bi sve naše studentice i studenti mogli prijaviti sve oblike uznemiravajućeg, nasilnog i diskriminatornog ponašanja unutar naše institucije i kolektiva. Svi akti uznemiravanja, nasilja, diskriminacije i zloupotrebe biće potom sankcionirani onako kako nalažu pravila Univerziteta u Tuzli. U svom radu nastavićemo da djelujemo etički i moralno i da ohrabrujemo svoje studentice i studente da skupa gradimo prostor u kojem se ne dešavaju niti toleriraju slučajevi ugrožavanja ljudskog integriteta i digniteta.  Sve slučajeve uznemiravanja i diskriminacije možete prijaviti upravi Filozofskog fakulteta. Također, Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta vam se stavlja na raspolaganje.

Nedugo nakon toga, a inspirisani ovom objavom Filozofskog fakulteta UNTZ, oglasili su se na FB stranici “Nisam tražila” sa anonimnom ispoviješću u kojoj je navedeno sljedeće:

Molim da moj tekst bude strogo ANONIMAN…Vidjeh da se FF fakultet u Tuzli oglasio da će pružiti podršku seksualno…

Posted by Nisam tražila on Wednesday, 20 January 2021