Pravo ekološko otkriće: Student izumio bocu koju možete pojesti nakon što vam više ne treba

Ekološka osviještenost čovječanstvu je potrebna više nego ikada ranije. To je prepoznao i jedan student koji je izumio bocu koja se odmah nakon konzumacije sadržaja u njoj razgradi, a moguće ju je i pojesti.


Ekološko otkriće studenta industrijskog dizajna na umjetničkoj akademiji na Islandu, Arija Jonssona, moglo bi promijeniti korištenje plastičnih boca zauvijek! Iako su poznate kao najveći zagađivači, plastične boce bi se mogle promijeniti u nešto sasvim suprotno, prenosi mojfaks.com.

Ovu bocu Jonsson prvi je put predstavio na festivalu dizajna u Reykjaviku, a osim što se boca sama razgradi nakon što joj isprazniš sadržaj, možeš ju slobodno i pojesti jer je posve napravljena od algi. Ari je bio zabrinut oko toga što se događa s našim planetom pa je odlučio nešto poduzeti oko toga.-

Otkrio sam da 50 % sve plastike se koristi samo jednom i onda se baci, a svi znamo kako plastika utiče na naš okoliš. Zato sam došao na ovu ideju. Trebamo zamijeniti svu tu plastiku. Trebamo se zapitati, zašto koristimo materijale kojima trebaju stotine godina da bi se razgradile u prirodi kako bi samo jednom pili iz njih i onda ih bacili, kazao je student.

Ari kaže kako ne može garantirati da je ovo savršeno rješenje za problem s plastičnim bocama, ali je dobar početak koji bi nam mogao pomoći u traženju novih načina rješenja. Kaže i kako je prebacivanje na boce koje se mogu više puta koristiti također dobra ideja , ali i to ima svoje pozitivne i loše strane, baš kao i njegov projekt pa što se više ideja nađe za rješavanje tog problema, tim bolje.

Materijal koji je on koristio zove se agar, potiče od algi i želatinaste je konzistencije. Boca ima još jednu dobru stranu u usporedbi s plastičnima, a ta je da ostaje hladna, čak i kad je vani vruće. Ostane li puna vode, zadržat će oblik, no čim ju isprazniš počet će se razgrađivati.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X