Pravila u japanskom obrazovanju zbog kojih im niko nije ravan

Japanci su poznati u svijetu kao izuzetno inteligentan narod, koji se diči svojom dugovječnošću ali i ljubaznošću prema svima. Međutim, zbog čega su oni toliko različiti od ostatka svijeta?


japan

Odgovor leži u njihovom obrazovnom sistemu koji djecu od malih nogu uči pravim vrijednostima.

Advertisements

Maniri prije znanja

U Japanu, djeca ne polažu bilo kakav ispit prije nego što napune 10 godina. Oni do tada rješavaju samo male testove kako se ne bi previše opterećivali. Oni vjeruju da prve tri godine školstva đaci trebaju da uče manire i da razvijaju ličnost. Djeca se uče da poštuju druge ljude i da budu nježni prema životinjama i prirodi. Njih takođe uče i da budu velikodušni i solidarni, ali razvijaju im i osobine poput samokontrole.

Školska godina počinje u aprilu

I dok brojne škole u svijetu počinju sa radom u septembru ili oktobru, u Japanu one počinju u aprilu. Jedan od razloga je i taj što tada cvjeta čuvena japanska višnja. Njima je nastava podijeljena u tri semestra od 1. aprila do 20. jula, zatim od 1. septembra do 26. decembra, a potom od 7. januara do 25. marta.

Učenici obavljaju poslove domara

U japanskim školama, đaci sami čiste učionice, kafeterije pa čak i toalete. Oni su podijeljeni u male grupe i njihova zaduženja se rotiraju tokom cijele godine. Njihov obrazovni sistem vjeruje da se oni tako uče timskom radu, ali i da im pomaže da više cijene i svoj i tuđi rad.

Ručak se jede u učionicama

Njima je svakodnevno na meniju zdrava hrana isključivo prirodnih sastojaka koja se jede u učionicama. Oni jedu zajedno sa profesorom, čime učvršćuju vezu sa njima.

Vannastavne aktivnosti su popularne

Većina djece nakon škole pohađa i razne kurseve kako bi se upisali na što bolje fakultete ili srednje škole. Osim što provode po osam sati u školi, na vannastavne aktivnosti potroše još četiri sata.

Advertisements

Ne zapostavljaju svoju historiju

Osim što uče tradicionalne predmete, Japanci često otkrivaju čari poezije svojoj djeci, dok je i njihovo pismo veoma zastupljeno u školama. Tako se uče da čuvaju svoju kulturu i poštuju tuđu.

Svi nose uniforme

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obaveznu odjeću koju đaci nose. Tako se otklanjaju društvene barijere i sprječava se pojava klika. U školi su svi isti.

Dolazak na časove je na zavidnom nivou

U Japanu gotovo niko ne izostaje iz škole, pa je tako procenat dolaska na časove nevjerovatnih 99.99 odsto! Više od 91 odsto ispitanika u Japanu je priznalo da nikada nije bježalo sa časova.

Jedan test im otkriva “budućnost”

Na kraju srednje škole, svi đaci polažu test kako bi se lakše odlučili za izbor fakulteta. Oni izaberu na koji fakultet žele da idu, a ako ne ispune uslove onda obično odustaju od studiranja. Međutim, čak 76 odsto studenata upiše fakultet koji su željeli.

Odlazak na koledž im je odmor

Nakon što su u srednjoj školi izloženi većim brojem testova, Japanci se tokom fakultetskih dana većinom odmaraju. Oni obično ovaj period nazivaju “odmor prije odlaska na posao”.

(24sata.rs)