Volonterski edukativni rad s djecom u riziku jedan je od projekata kojeg NARKO-NE realizira od 2010. godine. Realizacija je započeta u saradnji s tadašnjim Dnevnim centrom za djecu koja obavljaju rad na ulici, koji je od aprila 2013. godine postao dio Disciplinskog centra za maloljetnike Sarajevo, kao Služba za zaštitu djece u stanju potrebe.

Postani mentor ili mentorica jednom ili više djece

  • ako želiš biti prijatelj ili prijateljica djeci u riziku i pružiti im radosne trenutke, na sedmičnim druženjima i radionicama
  • ako želiš učestvovati na kontinuiranim edukacijama za rad na sebi i rad s djecom
  • ako imaš mjesečno 20 sati slobodnog vremena i želiš ih uložiti u društveno koristan rad
  • ako imaš između 20 i 30 godina

Volonterski edukativni rad sa djecom u riziku „Darujmo im vrijeme umjesto novac

Volonteri/volonterke su studenti/studentice humanističkih nauka koji kroz edukativni rad s djecom u riziku rade na razvoju socijalnih vještina i zdravih navika, ali i pružaju podršku u školovanju djeci koja žive i/ili rade na ulici. Također, volonteri/volonterke uz mentorsku podršku stječu praktično iskustvo i na taj način razvijaju lične kapacitete, profesionalne vještine i tehnike koje će koristiti u budućem radu.

52856728 2136047413119724 115268976535142400 n

Rad volontera/volonterki s djecom uključuje različite edukativne i zabavne aktivnosti kao što su radionice o higijeni, ekologiji, komunikaciji, podrška u učenju, maskenbal i tematske zabave za djecu, izleti i obilasci gradskih znamenitosti te posjete kulturnim događanjima. Svake godine, osluškujući potrebe djece i volontera/volonterki, realiziraju se dodatne aktivnosti kao što su: kurs fotografije, putujuća izložba, izleti, razmjene volontera/volonterki iz drugih gradova BiH i regije i sl. Volonteri/volonterke se prate i podržavaju kroz grupne i individualne susrete, te organizirane edukacije prilagođene njihovim potrebama. U okviru praktičnog dijela angažmana svaki volonter/volonterka provodi u Centru 3−4 sata sedmično kada realizira različite kreativne i edukativne aktivnosti s ciljem razvoja socijalnih vještina kod djece. Projektni ciklus se realizira u toku jedne školske godine uz otvorenu mogućnost da se organiziraju dodatne aktivnosti i u toku ljetnog raspusta.

Trajanje projektnog ciklusa: Oktobar − juni

Ispuni online prijavu ako si zainteresovan/zainteresovana za volontiranje.

Dodatne informacije možeš dobiti na mobitel +387 62 959 009 i Email: sbss@prevencija.ba