Na današnji dan: Nastala jedna od najpoznatijih fotografija u historiji

Mahom dešavanja u Drugom svjetskom ratu, po završetku bitke za Iwo Jimu, grupa američkih marinaca probila se na vrh planine Suribachi, gdje su fotografirani kako dižu američku zastavu. Riječ je o fotografiji koja je nosilac Pulitzerove nagrade, te epiteta jedne od najpoznatijih fotografija u historiji uopće.


this day in history 02231945 us flag raised on iwo jima

Iwo Jima je otočić u japanskoj otočnoj skupini u sjeverozapadnom dijelu Tihog okeana, a administrativno pripada Tokiju. U Drugom svjetskom ratu bio je značajno uporište Japanaca, a zbog toga i meta osvajanja američke vojske. Od kasne jeseni 1944., Amerikanci vrše žestoka bombardiranja otoka, ali više stotina tona bombi nije izazvalo rezultate kakve su očekivali američki stratezi. Stoga su se odlučili na operaciju Detachment (Odvajanje), munjevitu invaziju otoka koju su proveli marinci pod vodstvom iskusnog generala Hollanda M. Smitha.

Advertisements

Američka invazija na Iwo Jimu započela je 19. februara 1945. godine. Nakon nekoliko dana teških borbi Amerikanci su 23. februara 1945. godine zauzeli najviši vrh otoka na planini Suribachi. Kada su osvojili ovu strateški najvažniju tačku otoka, američki vojnici podigli su prvu zastavu. Budući da je ova zastava bila prilično malena, vojnici su odlučili postaviti veću. Taj događaj ovjekovječio je Joe Rosenthal, fotograf Associated Pressa.

shutterstock 168245480.0.0

Rosenthal je triput fotografirao vojnike na brdu Suribachi. Prva i najslavnija fotografija prikazuje šest vojnika koji podižu američku zastavu. To je slavno drugo podizanje američke zastave na brdu Suribachi. Upravo ta snimka jedna je od najpoznatijih ratnih fotografija i jedna od najčešće reproduciranih fotografija svih vremena. Za ovu fotografiju je Joe Rosenthal dobio i Pulitzerovu nagradu. Fotografa su kasnije optužili da je fotografija namještena, no optužbe su na kraju odbačene.

Amerikanci su pobjedu na Iwo Jimi proglasili 26. marta 1945. godine. Više od 6000 američkih vojnika poginulo je prilikom zauzimanja otoka, a od njih i trojica sa slavne Rosenthalove fotografije. Od 22 000 japanskih vojnika koji su branili otok, preživjelo ih je samo 200.

Bitka za Iwo Jimu i snimanje slavne fotografije inspiriralo je Clinta Eastwooda da režira dva filma takve tematike: Zastave naših očeva (Flags of Our Fathers) i Pisma sa Iwo Jime (Letters from Iwo Jima).

Na naslovnoj slici nalazi se spomenik američkim marincima s Iwo Jime, koji se nalazi u Arlingtonu u Virginiji, a napravljen je prema slavnoj snimci.