Poziv za dostavljanje prijava za učešće u projektu: Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima

Humanity in Action BiH šestu godinu zaredom organizuje projekat “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima”, uz podršku National Endowment for Democracy (NED). Program je fokusiran na transfer znanja o demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisanje kritičkog razmišljanja o osjetljivim pitanjima u društvu, te poticanje razvoja komunikacijskih i istraživačkih vještina učesnika/ca.


PDVIAGMM 2017 18

Poziv se primarno odnosi na studente_tice prve i druge godine dodiplomskog studija na svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, ali i prijave studenata_tica sa viših godina će se uzeti u razmatranje.

Program se sastoji iz sljedećih komponenti:

Devetodnevni edukacijski program u Sarajevu (2. – 10. decembar 2017. godine) prvenstveno ima za cilj prenošenje znanja o različitim modelima demokratije, demokratskim vrijednostima, osnovnim postulatima aktivnog građanstva i demokratske političke kulture, ljudskim pravima, nacionalizmu i identitetu, te omladinskom aktivizmu.

Individualno istraživanje (decembar 2017. – februar 2018. godine) će omogućiti učesnicima_ama da uz dodijeljenog mentora istražuju pitanje od njihovog interesa koje se u širem smislu odnosi na postojeće prepreke koje onemogućavaju efikasno učešće mladih u njihovim zajednicama, odnosno na primjenu diskriminacije ili kršenja ljudskih prava mladih.

Trodnevni trening u Neumu (mart 2018. godine) predstavlja priliku za prezentaciju istraživanja i razvoj vještina iz oblasti projektnog i finansijskog menadžmenta.

Implementacija grupnih projekata (april – juli 2018. godine) uz primjenu znanja i vještina stečenih u prethodnim fazama programa.

Promocija rezultata grupnih projekata (juli – august 2018. godine) u medijima i lokalnim zajednicama u kojima su implementirani.

Završna ceremonija u Sarajevu (septembar 2018. godine) sa dodjelom certifikata i prezentacijom realizovanih projekata.

Sve troškove snosi organizator.

Prijavite se do 5. novembra 2017. godine preko formulara koji se nalazi ovdje.

Više informacija možete pronaći ovdje.

(STUDOMAT.ba)