Poziv na akciju “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”

"Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan" je najveća volonterska akcija u historiji Bosne i Hercegovine posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.


letsdoit

“Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” je najveća volonterska akcija u historiji Bosne i Hercegovine posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

letsdoitAkcija se planira sprovesti sinhronizovano u jednom danu i s početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine – subota, 18. maj 2013. godine, s početkom u 10 sati.

Ciljevi akcije su:

  • Obezbjediti učešće najmanje 100.000 volontera koji će sudjelovati u akciji čišćenja.
  • Stvoriti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća za područje Bosne i Hercegovine. Registar će uključivati podatke o broju, specifičnostima i lokacijama pojedinih “divljih” deponija smeća.
  • Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća.
  • Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine putem mnogobrojnih aktivnosti koje su usmjerene ka educiranju građanstva kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.
  • Napraviti funkcionalni network nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata i građanstva, škola, fakulteta, akademske zajednice, medija i drugih subjekata koji će nastaviti zajednički surađivati i na drugim ekološkim akcijama u kontinuitetu, tj. poslije završetka ove volonterske akcije čišćenja 18. maja 2013. godine, kao i učiniti da se akcija “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” tradicionalno provodi u Bosni i Hercegovini svake godine.

Za više informacija posjetite: www.letsdoit.ba

(STUDOMAT.ba)