Povratak kući: Vodič za preživljavanje na (ponovni) život s roditeljima

Iako je već polovica jula, većini studenata tek sada počinje ljeto. Dani na moru, neprospavane noći i sve ostale stvari koje nam trebaju nakon cijele godine stresa i (m)učenja.


Neki su te sreće da odlazak kući znači odlazak kući, ali u svakom slučaju, svi želimo barem nekoliko dana provesti kući – u svojoj sobi, u svojem krevetu. Želimo jesti maminu hranu i odmoriti se, prenosi mojfaks.com.

Advertisements

I sve je divno i krasno – prva tri dana.

Nakon toga počinjemo polako žaliti za studentskim životom, zato što je studentski život, onaj kad smo sami. Naravno, postoje tu cimeri i docimeri, ali opet nema nikoga tko će nas natjerati da se ulovimo usisavača ili pospremimo sobu ili koji god kućanski posao bio sada na redu. Nakon što praktički cijelu godinu provedete pod svojim pravilima (čitaj: bez pravila), teško je prihvatiti da je opet vrijeme za neka pravila. Dobro, neće vam braniti da izlazite nakon dva, ali morat ćete neke stvari raditi po njihovom. Donosimo vam kratki vodič za što bezbolniji proces prilagodbe!

Izbjegavajte konflikt

Jasno vam je da što god da mislite da ćete postići s pružanjem otpora, jednostavno nećete. Ne znači to da im nećete reći da malo pretjeruju, ali pokušavajte izbjeći konflikt. Nećete ići kući kad završi vikend nego ste tu do 1.10, ne želite voditi rat s roditeljima sljedeća dva mjeseca. Što god imate za reći, recite smireno.

Obrazložite svoje ‘ne’

Roditelji često zaborave na to da ste cijelu godinu proveli živeći sami i da ste preživjeli sa svojim stilom života. Objasnite im svoju logiku iza svake radnje (tipa čišćenje kuće) i ukažite im na to da će rezultat biti jednak njihovom. Samo je vama vaš način bolji, iako njima nije (iako je, ali izbjegavamo konflikt!!)

Nemojte tretirati roditelje kao cimere

Neke stvari koje radite kad živite sami u drugom gradu sigurno nisu stvari koje možete raditi u kući s roditeljima. Imajte na umu da ostavljanje prljavih čarapa po cijelom stanu i nije nešto što će vam tolerirati, za razliku od cimera/ice koji/a je bio jako tolerantan/na. Oni vam imaju pravo (ili to barem misle) za prigovaranje s takvim stvarima, pa se nemojte čuditi ako vas krenu ubrzo napadati zbog sličnih stvari.

Nemojte provoditi sve vrijeme u kući

Ljeto je, izađite van! Većina svađi do kojih će doći će biti zato što se izležavate po kući. Možete se izležavati i van kuće, dajte malo ‘odmora’ od roditelja. A i njima će sigurno trebati odmor od vas. Ipak su oni cijelu godinu bili sami i navikli su na svoj mir, baš kao i vi. Kao što oni remete vaš, i vi remetite njihov…

Popustite im

Ovo je dosta očito, ali ponekad to zaboravimo. Možda je vaš način bolji, ali pustite im neka bude. Imajte na umu da je ovo samo privremena situacija – još dva mjeseca i ponovno ćete biti sami i moći raditi stvari kako ih i inače radite. Do tada, uživajte u stvarima koje nećete imati ostatak godine, kao što je čisto donje rublje i život bez napornog cimera.

(STUDOMAT.ba)