Povodom seksualnog uznemiravanja studentice oglasili se Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta i SPUT

Osudili ovakvo ponašanje te traže od studentica da prijave svaki vid nasilja, a od nadležnih da hitno reaguju i ispitaju optužbe.


medicus saopcenje

Povodom informacija koje su izašle u medijima o seksualnom uznemiravanju studentice šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli oglasili su se predstavnici Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” na svojoj FB stranici.

UKC Tuzla: Doktor porukama uznemiravao studenticu medicine

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

 – Saopštenje povodom informacija u medijima o seksualnom uznemiravanju studentice šeste godine

U medijima se dana 24. maja 2021. godine pojavila informacija o seksualnom uznemiravanju studentice završne godine Opšteg studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a koja je željela ostati anonimna prilažući uz to, kao dokaz, prepisku sa prim. dr. Zlatanom Alićem, uposlenikom UKC Tuzla, kao i listu poziva od strane primarijusa Alića. Kako je navedeno, studentica je kod imenovanog bila na kliničkom stažu.

S tim u vezi se oglašavamo saopštenjem s ciljem osude bilo kakvog pokušaja uznemiravanja studenata. Pohvalna je činjenica da je kolegica odlučila progovoriti o, za nju, nemilim dešavanjima, iako je željela ostati anonimna, prilažući uz to dokaze. Komunikacija na relaciji prim. dr. Alić – studentica svakako da nije primjerena i to nije primjer komunikacije kakvu ljudi, od kojih usvajamo znanje i koji bi trebali predstavljati uzorne građane u svakom pogledu, trebaju imati sa studentima. Raduje činjenica da se kolegica nije upuštala u dalju komunikaciju nego je ostala na službenoj komunikaciji i sa poštovanjem se odnosila prema primarijusu Aliću iako je očigledno bila uznemirena.

Reakcija studentice našeg fakulteta predstavlja izuzetno hrabar potez i nadamo se da će biti ohrabrujući za sve druge koji osjete da su na bilo koji način uznemiravani od strane kolega, uposlenika, asistenata, profesora i drugih, te ih pozivamo da nam se jave kako bi mogli poduzeti konkretne korake u suzbijanju bilo kakvog oblika nasilja.
U konkretnom slučaju, reakcija Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” neće izostati i neće završiti saopštenjem. Tražit ćemo da se do kraja istraži slučaj, uz to ćemo stati u zaštitu kolegice i drugih kolega, a po okončanju istrage će se tražiti i sankcionisanje odgovornih.

Apelujemo i na studente, kolege, da se drže isključivo zvaničnih kanala komunikacije i da se ne upuštaju u bilo kakve diskusije koje odstupaju od profesionalnog odnosa kakvog trebaju imati studenti sa nastavnim osobljem i drugim uposlenicima. S poštovanjem, SV “MEDICUS”.

Dr. Alić nakon ispovijesti studentice o seksualnom uznemiravanju: Lično mi je dala broj, nije to ništa… Godište je moga sina

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli (SPUT) podijelio je pomenuto saopštenje MEDICUSA na svoju FB stranicu pozivajući studentice da prijave svaki vid uznemiravanja.

 – Studentski parlament oštro osuđuje bilo kakav oblik uznemiravanja nad studenticama i studentima Univerziteta u Tuzli. Pozivamo sve kolegice i kolege da prijave ovakve slučajeve, da bi se isti mogli riješiti u okviru nadležnih institucija. Pružamo puno podršku Studentskom vijeću Medicinskog fakulteta. Tražimo od nadležnih da hitno reaguju i ispitaju ove optužbe, napisali su na FB stranici SPUT-a.