“Povežite se sa profesorima”: Jedanaest savjeta za studente koje do sada niste čuli

Samo studenti znaju kako je to svakodnevno biti bombardiran savjetima sa sto strana. Koga poslušati? Starije i "pametnije"?


Vremena su se itekako promijenila otkako su oni grijali studentske klupe. Prijatelje? Hmm, oni su u istoj gabuli kao i vi. Mogućnosti je bezbroj, vremena se brzo mijenjaju, a odluke se donose sve brže.

Advertisements

Savjeta je puno, a mi vam otkrivamo jedanaest koje ćete rijetko čuti. Neke od njih su izrekli svjetski poznati poslovnjaci s milijardama na bankovnom računu pa im (valjda) možemo vjerovati, piše libertas.hr.

1. Razmisli o svom ugledu na internetu

Internet je sjajan, no isto te tako može odvesti u probleme. Kada u dva ujutro objavljuješ fotke i lude statuse sigurno ti ne pada na pamet kako bi to moglo uticati na tvoju budućnost, ali upravo bi takva stvar nepovratno mogla srozati tvoj ugled. Da, poslodavci itekako gledaju što radite na društvenim mrežama, gotovo su važne kao i životopis. Stoga savladajte želju za objavom gluposti na društvenim mrežama. Učestala zabluda među milenijalcima jest da osobni brend gradite tek kad krećete tražiti posao, no tad je već debelo kasno.

Tai Tran, bivši Appleov savjetnik koji je ušao na listu Forbesovih 30 najutjecajnijih ljudi ispod 30 godina danas je poznati pisac i motivacijski govornik i kaže kako se osobni brend ne stvara za traženje posla već vas pomoću njega pronalaze utjecajni ljudi, potencijalni mentori, investitori, a na kraju i poslodavci.

Advertisements

Vjerujete nam – selfie iz wc-a nekog kluba sigurno nije nešto što želite da vide.

2. Riskiraj

Zona sigurnosti je super. U njoj nema velikih iznenađenja, nema stresa ali isto tako nema niti prilike da izgradite nešto sjajno. Riskiranje često ide ruku pod ruku s neuspjehom, ali to također može rezultirati najvećim uspjehom.

Jeff Bezos je to učinio kad je ostavio siguran posao u financijama kako bi napravio online knjižaru danas poznatu kao Amazon.

No čovjek kojeg svi pamtimo po najvećim rizicima i životnim preokretima pokojni je Steve Jobs, osnivač Applea, koji je studentima u jednom od svojih govora poručio da žive svaki dan kao da je posljednji. Kaže kako se svako jutro budio s istim pitanjem, da li bi želio raditi ovo na svoj posljednji dan. Ako je odgovor bio NE, znao je da nešto mora mijenjati.
I nemojte strahovati od neuspjeha, jer svaki neuspjeh je samo korak bliže do uspjeha. Riskirajte, riskirajte i riskirajte!