Potpisani sporazumi o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i četiri javna univerziteta na Kosovu

Delegacija Univerziteta u Sarajevu – koju su činili prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor, prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, i prof. dr. Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije – boravila je u trodnevnoj posjeti Kosovu.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Posjeta je organizirana s ciljem promoviranja akademske, obrazovne i kulturne saradnje, te uspostavljanja institucionalne saradnje između Univerziteta u Sarajevu i četiri javna univerziteta na Kosovu, na kojima su studijski programi organizirani i na bosanskom jeziku: Univerziteta „Ukshin Hoti“ u Prizrenu, Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini, Univerziteta „Haxhi Zeka“ u Peći i Univerziteta „Kadri Zeka“ u Gnjilanu.

Advertisements

Sporazumi o saradnji potpisani između Univerziteta u Sarajevu i javnih univerziteta na Kosovu predviđaju saradnju kroz umrežavanje i razmjenu studenata i nastavnog osoblja, zajedničko učešće i prijavljivanje za fondove namijenjene obrazovnim, istraživačkim i umjetničkim aktivnostima, zajedničke aktivnosti iz oblasti obrazovanja, obuke i istraživanja, rad na istraživanju, zajedničko organiziranje konferencija, simpozija, kongresa i seminara, razmjenu stručne literature, udžbenika i drugih univerzitetskih publikacija, te organizaciju zajedničkih studijskih programa.

U toku boravka na Kosovu za delegaciju Univerziteta u Sarajevu je upriličen sastanak sa gospodinom Arsimom Bajramijem, ministrom obrazovanja, nauke i tehnologije, na kojem je razgovarano o početku saradnje između Univerziteta u Sarajevu i četiri javna univerziteta na Kosovu, te je izražena nada da će implementacija potpisanih sporazuma doprinijeti razvoju visokog obrazovanja u ove dvije zemlje.

Advertisements

Također, delegacija Univerziteta u Sarajevu susrela se i sa bošnjačkim predstavnicima u Vladi Kosova, načelnikom općine Peć, te menadžmentom Univerziteta AAB u Prištini, sa kojim Univerzitet u Sarajevu ima ostvarenu saradnju od 2005. godine, saopšteno je iz Univerziteta u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)