Potpisivanjem ugovora s izabranim konsultantom za uslugu izrade izvedbenog projekta Biblioteke Univerziteta u Sarajevu (UNSA), upriličenim protekle sedmice u Rektoratu ove visokoškolske institucije, ozvaničen je početak procedure izgradnje bibliotečke zgrade u Kampusu.

Odabrani konsultant je saudijsko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine firme Saudconsult i Aksa d.o.o. Zenica. Izvedbeni projekt biblioteke bit će korišten pri dobijanju građevinske dozvole, te pripremi i provedbi procedure za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvedbu građevinskih radova.

Ugovor su potpisali rektor UNSA Rifat Škrijelj i izvršni potpredsjednik firme Saudconsult Mohammed Saif Aldin Ibrahim Al Turkmani.

Škrijelj je potpisivanje ugovora nazvao svečanim činom za Univerzitet, naglasivši da je izgradnja biblioteke od velike važnosti za BiH te jedan od najznačajnijih projekata u poratnoj historiji na UNSA. Najavio je da će to biti unikatan objekt kojim će BiH dobiti modernu biblioteku po uzoru na svjetske standarde.

Naglasio je da će najveći dio izgradnje biblioteke biti finansiran iz Saudijskog fonda za razvoj od oko 17 miliona dolara, dok se međunarodnim sporazumom od oko pet miliona KM obavezala BiH za prateće aktivnosti projekta.

Mohammed Saif Aldin Ibrahim Al Turkmani ističe da je firmi Saudconsult čast i zadovoljstvo biti dio ovog važnog projekta, te ustvrdio da je riječ o prvom projektu te vrste koji realiziraju u regionu, a ujedno i prvom u Evropi.

Stoga su, kako je naveo, iznimno zainteresirani da ulože maksimalni napor da posao bude realiziran najvišim kvalitetom i u roku. Također se nada da će ovim otvoriti vrata i za nove projekte u BiH i regionu.

Projekt-menadžer Jedinice za implementaciju Projekta izradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu Adnan Pašić precizirao je da će  ova biblioteka imati oko 15.000 metara kvadratnih, od čega će na 6.000 metara kvadratnih biti smješteni depoi, a na 5.000 metara kvadratnih čitaonice.

– U biblioteku će se moći deponovati do milion knjiga. Zgrada je urađena po savremenim arhitektonskim principima, a bit će na usluzi studentima, istraživačima i najširoj čitalačkoj publici. Ovo je poseban dan kada se nakon šest godina intenzivnih priprema ozvaničava početak realizacije projekta, ocijenio je on.

U Kampusu su već završene pripreme terena, a početak radova se očekuje za nešto više od godinu, nakon okončanja svih potrebnih procedura.

Završetak izgradnje objekta biblioteke planiran je za 2019. godinu.

(Faktor.ba)