Posljednjih deset minuta na radnom mjestu ključ su uspjeha

Mnogi posljednjih 10 minuta radnog dana provede buljeći u sat, nestrpljivo iščekujući odlazak kući ili grčevito dovršavaju projekat koji moraju da predaju šefu sljedećeg jutra.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nažalost, nijedna od tih opcija ne ostavlja osjećaj svježine i spremnosti za osvajanje sljedećeg radnog dana, već lošu volju i iscrpljenost.

U nastojanju da pomogne drugima da uđu u poslovnu rutinu koja je pogodna za uspjeh, Business Insider razgovarao je s Michaelom Kerrom, međunarodnim poslovnim govornikom te Lynn Taylor, stručnjakinjom za kvalitetno funkcionisanje na radnom mjestu i autoricom knjige “Tame Your Terrible Office Tyrant”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Kako ste završili s radnim danom, vrlo je važno. To može da odredi vaše raspoloženje za ostatak dana, kaže Kerr i dodaje:

– Ali, ono može da utiče i na vaše osobne odnose, ukupnan nivo sreće, koliko ćete dobro spavati te noći te postavlja ‘kulise’ za sljedeći dan.

Prema riječima Kerr i Taylor, evo šta uspješni ljudi čine zadnjih 10 minuta vlastitog radnog dana…

Ažurirajte svoju to-do listu

Započinjanje i završavanje svakog dana spiskom obaveza koje morate da obavite, sjajan je način da ostanete pri rješavanju zadataka te vas nagrađuje osjećajem zadovoljstva tokom dana.

Unutar posljednjih 10 minuta na radnom mjestu provjerite svoj konačni napredak u odnosu na ciljeve tog dana. Revidirajte svoj konačam spisak u skladu s tim i nemojte naglo ostaviti sve nadajući se da ćete se sjetiti svega u jutarnjim satima.

Organizujte svoj radni sto

Ulazak u radni prostor koji je prenatrpan papirologijom i prljavim šoljama za kavu i nije baš najbolji način za početak dana. Nakon što pospremite i organizujete radni prostor, moći ćete jasnije misliti i efikasnije da posložite prioritete. Ali moći ćete i brže pronaći važne dokumente kad ih trebate, zato posložite digitalne i odštampane dokumente po određenom redu za lakši pristup i veću efikasnost kada vam zatrebaju.

Otiđite u pozitivnoj atmosferi

Postoji više načina kako otići u pozitivnoj atmosferi, neki od njih su jednostavno opraštanje od svoje saradnika ili pregledavanje svega što ste postigli taj dan. Uzimajući sebi još jedan minut da pregledate sve što ste taj dan uradili, može da vam pruži osjećaj postignuća – ovo je ključan način za povećanje ukupnog nivoa sreće.

(wall.hr)