Pogledajte svoja stopala i saznajte da li ste pod stresom

Vaša stopala vam mogu reći da li ste pod stresom, a evo na koji način!


Foto: Envato
Foto: Envato

Iako te to može iznenaditi, postoji nekoliko načina na koje nam noge govore, da smo previše pod stresom.

Svi se različito nose sa stresom. Za neke stres može rezultirati glavoboljom, a za druge može biti više povezan s mišićno-koštanim sistemom zbog napetosti mišića, biomehanike i ukupne individualne osjetljivosti, kaže Jackie Sutera, DPM, podijatarica iz Vionic Labs-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema dr Sutera, mišićno–koštani odgovor na stres, drugim riječima, reakcija u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima i mekim tkivima, uzrokovan je dosadnim biološkim procesom, poznatim kao “odgovor borbe ili bijega”.

Kad smo u raljama ekstremnog stresa, naša tijela prelaze u stanje borbe ili bijega. Simpatički nervni sistem se aktivira i oslobađaju se hormoni stresa poput kortizola i adrenalina, pripremajući naše tijelo da se izbori s fizičkom prijetnjom ili pobjegne. Princip “borbe ili bijega” je nekada davno ljude štitio od divljih životinja.

Iako više niko od nas ne živi u blizini ovih životinja, naš organizam i dalje doživljava fizičke simptome borbe ili bijega kada smo uplašeni, tjeskobni ili pod stresom. A to može uticati i na naša stopala na nekoliko različitih načina.

Hladna stopala

Hladna stopala mogu biti znak da smo u stanju visoke anksioznosti. To je zato što, tokom borbe ili bijega, krv i kiseonik žure u središnju masu i sve glavne organe, ostajući manje dostupnima za ekstremitete poput naših ruku i nogu. Ako su ti stopala jako hladna, dr Sutera preporučuje da izuješ cipele i potopiš noge u toplu kupku sa Epsom soli na 15-20 minuta, a možeš dodati i svoje omiljeno eterično ulje.

Smatra se da magnezijum sadržan u Epsom soli pomaže u stabilizaciji raspoloženja i ublažava stres, dok su eterična ulja, i aromaterapija uopšte, stoljetni holistički tretman za anksioznost.

Trnci u stopalima

Možda ćeš otkriti da utrnulost i trnci idu ruku pod ruku sa hladnim stopalima. Kada se krv i kiseonik u tvojim stopalima pozovu na dužnost u drugom dijelu tijela, tvoja se stopala mogu početi osjećati kao da su na iglama ili da spavaju. Da bi se probudila, dr Sutera kaže da treba uraditi nježnu masažu i istezanje stopala i nogu. I, ako možeš izdržati, ustani i šetaj unaokolo, ispružujući one trnce iz nogu u hodu, prenosi ultra.ba.

Smanjena fleksibilnost i nelagoda u stopalima

Prema dr Sutera, borba ili bijeg mogu uzrokovati napetost mišića po cijelom tijelu, ali kad je ta napetost u našim stopalima, može biti akutno neugodno. Svaki korak koji učinimo, može pogoršati tenziju, što često može postati jako bolno. U tu svrhu, dr Sutera kaže da je opet potrebno lagano masiranje.

Kompresijske čarape ili zavoji mogu pomoći u smanjenju otoka i obnovljanju energiju stopala i nogu. Takođe možete koristiti led i protuupalna sredstva, a vaš ljekar u težim slučajevima može vam propisati opuštanje mišića, kaže ona.

Kao što je slučaj s većinom oboljenja, najbolji način liječenja je dolazak do izvora problema. Snižavanje nivoa stresa, ulaganje u brigu o sebi i traženje stručne podrške može uveliko umiriti tvoja stresna stopala.