Počela izgradnja studentskog doma u Istočnom Sarajevu

Cijene za dom se kreću od 40 KM, 70 KM do 120 KM na mjesečnom nivou.


gradnja sc
Foto: Bl-portal

U toku je izgradnja novog studentskog doma u u Istočnom Novom Sarajevu za koji je 7.500.000 KM obezbijeđeno iz budžeta Republike Srpske, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora Studentskog centra Aleksandra Bjelica, piše Bl-portal.com.

 – Vrijednost investicije je 6.000.000 KM, plus opremanje za koje je obezbijeđeno 1.500.000 KM. Uskoro bi trebalo da bude objavljen i tender za opremanje studenskog doma. Vlada Republike Srpske je obezbijedila ta sredstva, a opština Istočno Novo Sarajevo je finansirala izradu projekta, istakla je Bjelica.

Ona je dodala da je izvođač radova firma “Radis” iz Istočnog Sarajeva i da radovi teku planiranom dinamikom pa se, ukoliko sve bude išlo po planu, već u narednoj akademskoj godini može očekivati da će se u novu zgradu useliti i prvi studenti.

 – Dakle, do oktobra bi trebalo da bude završeno, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih situacija, s obzirom na to da se vrši adaptacija objekta pa se nikad ne zna. Za sada sve teče nekom bržom dinamikom nego što je očekivano, istakla je ona.

Bjelica je navela da je kapacitet novog studentskog doma 220 kreveta, sa menzom, kuhinjom, pratećim prostorijama i kancelarijama.

 – U potpunosti ćemo se iseliti iz prostorija koje koristimo na Elektrotehničkom fakultetu, a koristićemo i trenutni studentski centar u kojem se nalazimo. Imaćemo potrebu da i dalje koristimo obje zgrade, a pitanje je i na koji način ćemo se organizovati, odnosno koji studenti će imati prednost da budu u novom, a koji će ostati u starom domu, istakla je Bjelica, napominjući da trenutno imaju oko 300 studenata.

Bjelica je navela da se prednost daje redovnim studentima i studentima sa boljim prosjekom.

Govoreći o cijenama smještaja, Bjelica je napomenula da se trenutno kreću od 40 KM, 70 KM do 120 KM na mjesečnom nivou, te dodala da je rano govoriti o tome da li će biti nekih promjena.

 – U cijenu je, osim smještaja, uračunata i hrana, odnosno tri obroka. Za djecu poginulih boraca je 40 KM, za izbjeglice, raseljena lica, djecu nezaposlenih roditelja, kao i djecu ratnih vojnih invalida je 70 KM, a za ostale je 120 KM, pojasnila je Bjelica.

Bjelica je napomenula da su se tokom pojave virusa korona pridržavali propisanih mjera, tako da nije bilo većih problema.

 – Studenti koji su bili zaraženi u određenom periodu, išli su kući ili su bili izolovani ovdje pa smo im dostavljali hranu. Prednost je možda zato što smo mali dom pa na taj način svi funkcionišemo kao porodica, zaposleni zajedno sa studentima. Moram da pohvalim rad mojih saradnika i saradnju sa studentima, koja je jako dobra. Dogovaramo se u vezi svega, uopšte oko odvijanja života u domu, navela je Bjelica.

Novi studentski dom biće smješten u Ulici Stefana Nemanje, pored buduće zgrade Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.