Po jutru se dan poznaje: Savjeti za najbolji početak dana

Koje metode za razbuđivanje vi koristite?


razbudjivanje

Svi znaju da se po jutru dan poznaje, no isto tako svi znaju da su jutra često najteži dio dana. Buđenje u ranu zoru, sam proces razbuđivanja, poluživot dok ne dođemo do prve šoljice kafe, loš zadah… Sve je to dio jutra i sve su to stvari koje NE volimo. No ipak, treba nešto napraviti od jutra, kako bismo se bolje osjećali.

Advertisements

Upravo je to najbitniji dio jutra, a njega najčešće preskočimo. Teško je pronaći vremena za sebe ako ste neko ko ustaje 3 minute prije nego što mora već krenuti iz kuće (ili se uključiti na online nastavu), pa je to vrlo vjerovatno prva stvar na kojoj biste trebali poraditi.

Bez obzira na to što radite ujutro, bitno je da imate dovoljno vremena za sve i da ne započinjete dan jureći i kasneći. Možda će na početku biti teže buditi se ranije, no s vremenom ćete se naviknuti na taj ritam te početi ranije ići u krevet, pa će vam sve skupa biti lakše buditi se rano ujutro. Svakako pomaže ako se svaki dan budite u isto vrijeme, pa čak i vikendom, piše srednja.hr.

Jednom kada ste riješili problem nedovoljno vremena, morate odlučiti što ćete sve ubaciti u svoju jutarnju rutinu. Svako ima neke svoje prioritete i potrebe, pa je bitno naglasiti da će i svako imati drugačiju rutinu. Donosimo nekoliko prijedloga što biste sve mogli raditi u jutarnjim satima, a na vama je da odaberete ono što vam se sviđa.

Jutarnje tuširanje

Postoje osobe koje se tuširaju prije spavanja, one koje se tuširaju ujutro, a i oni koji se tuširaju dva puta dnevno. U svakom slučaju, jutarnje tuširanje je nešto što će vas odmah razbuditi i osvježiti za novi dan.

Ekstremisti će predložiti tuširanje hladnom vodom, no sigurno će biti puno ugodniji topli tuš, koji će vas isto razbuditi. Možda ne jednako koliko ledena voda, ali šanse su da nećete biti pospani kao trenutak kad se probudite.

Vrijeme za meditaciju

Meditacija ne mora samo biti sjedenje na podu prekriženih nogu, već može biti i samo sjedenje u tišini i razmišljanje o životu. Uzmite nekoliko minuta za sebe kada ćete zaista sjesti, pročistiti mozak i napuniti ga pozitivnim mislima koje će vas voditi kroz dan.

Ili možete samo isprazniti mozak i zamišljati praznilo nekoliko minuta, svi znamo da nam i to uvelike pomaže u ovom ubrzanom svijetu u kakvom živimo danas.

To može biti i jutarnja molitva, na način na koji vaša vjera propovijeda.

Advertisements

Šoljica toplog napitka

Bilo da ste ljubitelj kafe ili čaja, odredite vrijeme kada ćete popiti šoljicu omiljenog napitka u tišini i miru. Ili može biti uz lagano čavrljanje ili uz dobru muziku (što god vas veseli). Ali nemojte započinjati dan bez toga, pogotovo ako znate da vam to uveliko pomaže.

Doručak

Mali milion ljudi preskače doručak, i to najčešće zato što nema vremena za kvalitetan doručak. Breaking news: usput stati u pekari dok kasnite na tramvaj NIJE doručak. Odvojite 20-ak minuta za miran doručak kada ćete sjesti za stol i pojesti hranu, uživajući u toj hrani.

Nemojte si uskraćivati kalorije rano ujutro. Osim što si tako automatski postavljate loš početak dana, taj manjak kalorija ćete nadoknaditi kroz dan, i to vrlo vjerovatno u neko loše vrijeme, kada ih nećete stići ni potrošiti… Loša ideja ako ste izbacili doručak u nadi da ćete tako smršaviti.

Izbacite tehnologiju

Vjerovatno je svima prvi instinkt ujutro kada se probude, provjeriti društvene mreže i vidjeti što sve ima novo. Naravno, radi se o nečemu što bi zaista trebalo prestati raditi, no zaista je teško zamisliti život bez jutarnjeg skrolanja. Možda da barem izbacite mobitel iz kreveta i dok doručkujete? Zvuči kao dobar kompromis.

Tjelovježba

Rijetko ko ima vremena za odraditi pravi trening u jutarnjim satima, no bilo kakva fizička aktivnost će vas ujutro razbuditi, a i pomoći će vam u ljepšem danu zahvaljujući nekoliko hormona sreće, koji se luče pri tjelovježbi.

Lagane vježbe rastezanja i nekoliko kratkih setova, pa čak i da se radi o desetak minuta, itekako će pomoći da dan započnete s osmijehom na licu!