Pet razloga zbog kojih je bitno početi sa praksom tokom studija

Kada kreneš da radiš u svojoj profesiji za vreme studija, olakšat ćeš sebi pripremu nekih ispita jer ćeš određene stvari već znati.


Young Businesswoman in Internship
Ilustracija: Envato

Naučiš mnogo.

Za samo jednu godinu radnog iskustva, naučit ćeš više praktičnih, primjenljivih i aktuelne stvari nego što bi mogao da naučiš za 8 godina studija. Kada kreneš da radiš u svojoj profesiji za vreme studija, olakšat ćeš sebi pripremu nekih ispita jer ćeš određene stvari već znati, piše najstudent.com.

Prije fakulteta stekneš sposobnost za obavljanje određenog posla.

Kada radiš za vrijeme studija i stekneš značajno iskustvo u nekoj oblasti, nakon diplomiranja iza sebe već imaš nekoliko godina iskustva. Dok tvoji vršnjaci tada tek kreću da volontiraju i rade besplatno, ti možeš da se zaposliš na poziciji koju si već shvatio da zaista želiš jer si imao priliku da radiš na njoj i da vidiš da li ti se sviđa i da li je za tebe
na kojoj ćeš moći da budeš veoma dobro plaćen zbog iskustva

Rano otkriješ šta te zanima i šta jeste/nije za tebe.

Neki ljudi provedu mnogo vremena tražeći koja pozicija je za njih i za šta su “stvoreni”. Ako kreneš rano da radiš, možeš sebi da uštediš nekoliko godina.

U svakoj firmi tretirati će te kao veoma poželjnog kandidata.

Neko ko ima inicijativu, želi da uči, usavršava se i radi, idealan je zaposleni za dosta prosperitetnih firmi. Što više iskustva iza sebe imaš, lakše ćeš naći posao i dobijati ćeš jako dobre ponude.

Možeš da biraš firmu za koju ćeš da radiš umesto da radiš za bilo koju firmu.

Kada u profesionalnom svijetu imaš “nešto iza sebe”, možeš da pregovaraš i biraš. Prije svega, već si vidio kako dosta toga funkcioniše u korporativnom svijetu i znaš za kakvu firmu želiš da radiš. Sa druge strane, možeš sebi da priuštiš da odbiješ da radiš za neku firmu koja ti se iz bilo kog razloga ne sviđa, čak i kada ti oni ponude ugovor.

Pored nekih od najbitnijih prednosti, treba spomenuti i jednu veoma argumentativnu manu:

Zapostavit ćeš fakultet.

U ovo nemoj da sumnjaš. Što ranije kreneš da radiš, veća je vjerovatnoća da ćeš razvući ispite i odužiti studije. Ukoliko nemaš vojničku disciplinu i mogućnost da se natjeraš da učiš i poslije radnog dana od 6 ili 8 sati, sačekaj bar još jednu godinu.

Prakse su idealan način da otkrijemo šta nas zanima ako ne znamo šta bismo tačno radili, i predstavljaju najbolji put kojim se stiče iskustvo i znanje za željenu poziciju. Razmotri i izvagaj navedene prednosti i manu, pa proceni šta je najbolje za tebe.