fbpx

Pet razloga zašto Švicarska ima najsretniju i najzdraviju populaciju na svijetu

Malena, zatvorena srednjeevropska zemlja je poznata po svom ulaganju u ljude. Prema izvještaju sa Svjetskog ekonomskog foruma , Švajcarska investira u zdravlje, obrazovanje i talenat svojih ljudi više od bilo koje druge zemlje na svijetu.


Imaju odličan zdravstveni sistem

Advertisements

Kad je u pitanju zdravlje populacije i zdravstvena njega – uzimajući u obzir starost nacije, smrtnost dojenčadi, opšte stanje fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva, i kvalitetu zdravstvene zaštite – istraživanja stavljaju Švicarsku na broj jedan.

Advertisements

Zahvaljujući svom Santésuisse sistemu zdravstvenog osiguranja, Švicarska ima najniža izdvajanja u zdravstvo od ostalih zemalja razvijenog svijeta – ali i jednu od najzdravijih nacija na svijetu.

– Švicarska ima najzdraviju populaciju u zapadnoj hemisferi, a Vlada izdvaja otprilike 2,7 posto BDP na zdravstvenu zaštitu. Švicarski sistem je superiorniji od američkog, a pritom zapanjuje podatak da je u Švicarskoj porez na dohodak 11,5 posto, dok je u Americi taj procenat 35 posto, napisao je novinar Forbesa Avik Roy.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!