Pandemija i pravo: Projekat Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Aktuelna pandemija i proglašenje stanja nesreće otvorili su čitav niz pravnih pitanja, što je podstaklo Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu da pokrene projekat pod nazivom "Pandemija i pravo".


Foto: STUDOMAT

Projekat se realizira u okviru naučnoistraživačke djelatnosti Pravnog fakulteta i obuhvata seriju kratkih eseja, mišljenja i komentara nastavnika i saradnika Fakulteta, u kojima se razmatraju pravni aspekti pandemije.

Advertisements

Na ovaj način nastoji se dodatno promovirati veza između naučnoistraživačke djelatnosti Fakulteta i društvenih procesa tokom stanja nesreće. Projekat vode prof. dr. Fikret Karčić, prodekan za naučnoistraživački rad, i mr. sc. Mirela Rožajac-Zulčić, viša stručna saradnica u Biblioteci. U projektu trenutno učestvuje 16 članova akademskog osoblja Fakulteta.

Advertisements

Svi radovi se objavljuju na web-stranici Fakulteta.

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu postoji od 1946. godine i tokom svog višedecenijskog rada svjedočio je različitim događajima i procesima u akademskoj i široj društvenoj zajednici. Radovi napisani u okviru ovog projekta pomoći će razumijevanju pandemije s različitih aspekata prava, te će za buduće generacije posvjedočiti o još jednom angažmanu Fakulteta u ovim otežanim okolnostima.