Ovo su najiščekivanije knjige 2021. godine

Ako je prethodna godina bila po nečemu lijepa onda su to svakako bile knjige jer smo za vrijeme izolacije posegnuli za nekim dobrim starim naslovima, ali i čitali novitete na polju književnosti.


book in hand

Zakoračili smo u 2021. godinu, za koju imamo brojne planove: odlaske u kino, putovanja i druženja s prijateljima, a koje nam je 2020. uskratila zbog pandemije virusa korona.
Noviteti se redaju i kada je u pitanju nova čitalačka godina, a naslovi u nastavku zvuče zaista obećavajuće, piše manager.ba.

“First Person Singular: Stories”, Haruki Murakami

Haruki Murakami izdaje osam priča u novoj knjizi, a sve su, karakteristično za njega, ispričane kroz prvo lice. Ponovno se gubi u prostoru memoara i fikcije, možda je sami narator Murakami, a možda je i on fiktivan lik. Priče pokrivaju razne teme i likove – od sjećanja iz djetinjstva, razmišljanja o muzici, ljubavi prema sportu.

“Let Me Tell You What I Mean”, Joan Didion

Tokom januara 2021. godine izašla je nova kolekcija eseja Joan Didion. Zbirku čini 12 autoričinih eseja koje je pisala od 1968. do 2000. godine, a koji dosad nisu objavljeni. Dotiče se široke lepeze tema od američkih novina do opčinjenosti tekstom Ernesta Hemingwaya i brojnih doživljaja iz vlastitog života.

“A Swim in a Pond in the Rain”, George Saunders

George Saunders već 20 godina podučava kolegij ruske kratke priče na fakultetu, a ova je knjiga njegovo predavanje u sedam eseja. Saunders dijeli svoj pogled na neke od najvećih pisaca poput Čehova, Turgenjeva i Tolstoja i približava nam njihov svijet, istovremeno govoreći zašto je fikcija danas važnija nego ikad prije.

“The Committer”, Viet Tan Nguyen

“The Committer” prati protagonistu koji stiže u Pariz kao izbjeglica. On i njegov brat tamo pokušavaju zaboraviti prošlost i započeti novi život, a najbrži način do toga je preprodaja droge. Protagonista se bori s asimilacijom u novoj kulturi, a istovremeno je očaran i prestrašen Parizom. Pridružuje se grupi lijevo orijentiranih intelektualaca i političara na čijim večerama ostvaruje i najveći profit.