Ovo su najbolje stranice na kojima možete pronaći praksu za sebe

Završavaju se studentski dani i vrijeme je da se odvažno zakorači u svijet biznisa. Ukoliko ste student završne godine, onda je ovo pravi sadržaj za vas.


posao potraga

Internship ili stažiranje pruža studentima, završnih godina studija ili neposredno nakon završetka studija, praktično iskustvo iz njihove profesije  koje se nudi od strane poslodavca da rade u firmi na određeni radni period, od nedjelju dana pa do 12 mjeseci.

Ovo je idealna prilika da se stekne iskustvo, ali i da obogatite svoj CV.

internships.com 

Na ovoj stranici možete da pretražite sva stažiranja na osnovu svoje profesije, prebivališta, kompanije i sl. Osim toga, možete da pročitate i iskustva ostalih stažista. Potrebno je da napravite nalog, a opcija „internship predictor‟ povezati će vas sa svim stručnim praksama na osnovu vaših podataka.

1.

internmatch.com

InternMatch je jedan vid bloga/foruma gdje možete da postavite pitanja u vezi aplikacije, zatražite pomoć, ili da se priključite ostalim stažistima, ali i da se  malo (po)žalite na svoju praksu!

2.

idealist.com

Ako ipak želite da radite za neku od nevladih organizacija, ovo je stranica za vas. Možete pretražiti stažiranja na određenim jezicima, da li je plaćena ili neplaćena, i sl.

3.

mediabistro.com

Za sve vas koji želite da okušate svoju sreću u medijima, MediaBistro je prvo mjesto na kojem biste trebali potražiti stručne prakse i poslove vezane za društvene mreže, TV, dizajn, tehnologiju i mnoge druge.

4.

indeed.com

Unesiti svoje zanimanje i željeno mjesto rada, i za manje od minute učitat će se nekoliko stotina plaćenih praksi. I to je to. Ukoliko dodate i svoj CV, poslodavci će lakše moći stupiti u kontakt sa vama.

5.

experience.com

Na osnovu vaših podataka, stranica vam istog trenutka izlistava moguće stručne prakse u vašoj blizini i povezuje sa potencijalnim poslodavcima. Ova stranica se koristi na svjetski poznatim univerzitetima, poput Duke University i University of Tampa.

6.

usajobs.gov

Kao što  i samo ime kaže,  stranica je prvenstveno orijentisana za prakse u Oružanim snagama, pravnim uredima, Mornarici i mnogim drugim vladim sektorima. Konkurencija je velika, ali zamislite samo kako će vas gledati budući poslodavci kad saznaju da ste stažirali u jednom od ovih odjela.

7.

internabroadusa.com

Najbolja stvar je što pored pronalaska praksi i poslova širom svijeta, imate pristup i kontakt informacijama poslodavaca, njihovim web stranice, brojevima telefona… A, da li ste znali da postoji i opcija „dog-friendly company” za sve ljubitelje pasa.

8.

(Meliha Delić / STUDOMAT.ba)